Ilha Grande

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilha Granden topografinen kartta
Ilha Grande mereltä katsottuna

Ilha Grande (suom. Suuri saari) on saari Brasilian Rio de Janeiron osavaltion rannikolla, Angra dos Reisin kunnassa. Saari tunnetaan jylhistä maisemistaan, trooppisista uimarannoistaan sekä vehreästä kasvillisuudestaan. Saarella oli aiemmin pahamaineinen vankila, joka on nykyään suljettu.

Ilha Grandella sijaitsevat Brasilian rannikkosademetsän parhaiten säilyneet osat, jotka muodostavat yhden rikkaimmista ekosysteemeistä koko maailmassa. Saaren sademetsissä esiintyy useita vaarantuneita lintulajeja, kuten erakkotinami, brasilianviidakkohaukka, variskotinga ja tuliotsa-amatsoni,[1] sekä vaarantuneita nisäkkäitä kuten ruskomölyapina.[2]

Koko saari on suojelualuetta, suurimman osan siitä kuuluessa Ilha Granden kansallispuistoon. Loppuosaa saaresta koskevat tiukat maankäytön rajoitukset. Saarella ei ole lainkaan teitä eikä autoja, mutta pienimuotoista ekoturismia kuitenkin rohkaistaan. Saarella on yli 150 kilometriä patikointireittejä.

Saarta ympäröivät meret ovat myös suojeltuja, ja niillä esiintyy niin trooppisen, subtrooppisen kuin lauhkean vyöhykkeen lajistoa, ja ne saattavat olla ainoa paikka maailmassa, jossa voi nähdä koralleja ja trooppisia kaloja rinnakkain patagonianpingviinin ja etelänmustavalaan kanssa.

Saarella sattui 1. tammikuuta 2010 paha mutavyöry, joka tuhosi kolme taloa ja luksushotellin sekä tappoi ainakin 26 ihmistä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alves, Maria Alice S. ja Vechhi, Maurício Brandão: Birds, Ilha Grande, state of Rio de Janeiro, Southeastern Brazil. Check List, 2009, 5. vsk, nro 2, s. 300-313. Centro de Referência em Informação Ambiental. ISSN 1809-127X. Artikkelin verkkoversio (PDF). Viitattu 4.1.2010. (englanniksi)
  2. Mendes, S.L., Rylands. A.B., Keirulff, M.C.M. & de Oliveira, M.M: Alouatta guariba IUCN Red List of Threatened Species. 2008. IUCN. Viitattu 4.1.2010. (englanniksi)
  3. Deaths from Brazil Ilha Grande resort mudslide reach 26 BBC. 2. tammikuuta 2010. Viitattu 3.1.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ilha Grande