Iivinan tulva-alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iivinan tulva-alue (ven. Ивинский Разлив, Ivinski Razliv) tai Ylä-Syvärin tekojärvi (ven. Верхнесвирское водохрани́лище, Verhnesvirskoje vodohranilištše) on Syvärin juoksulle syntynyt tekojärvi Venäjän Leningradin alueella, Äänisestä noin 30 km alavirtaan. Tekojärvi syntyi kun Koskenalan kaupunkiin rakennettiin vesivoimalaitos 1951-1952. Tekojärven alle jäivät mm. Iivinän (Iviny), Knäsön (Шипы, Šipy) ja Ahnuksen (Остречино, Ostretšino) kylät.

Tulva-alueen keskimääräinen syvyys on vain 2,5 - 3 metriä, ja siksi järven pinta-ala vaihtelee huomattavasti. Tulva-alue sijaitsee 20 x 25 kilometrin alueella ja vesi peittää noin 230 km². Suurin syvyys on 18 m ja tilavuus 0,7 km3. Alue on hyvin kalaisa ja on suosittu urheilukalastajien keskuudessa, mutta tulva-alueelle pääsy on hankalaa. Nykyisin ainoa tie järvelle lähtee Koskenalasta itään entiseen Ahnuksen kylään, jossa on venevalkama.

Tulva-alue on käytännössä samassa tasossa Äänisen kanssa, ja termillä Ylä-Syvärin tekojärvi onkin viitattu laajemmin tulva-alueen ja Äänisen vesialtaan muodostamaan kokonaisuuteen, jonka pinta-ala on 9930 km² ja tilavuus 260 km3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.