Iivana Rokačču

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rokaččun muistomerkki.

Iivana Rokačču (ven. Иван Рокаччу, Ivan Rokatštšu; noin 1550 Tiikša, nykyinen Mujejärven piiri, Venäjä – noin 1615 Tiiksa) oli vienankarjalaista alkuperää oleva sissipäällikkö, joka operoi niin sanotun pitkän vihan aikana Vienan Karjalassa sangen laajalla alueella ja mahdollisesti Kainuussa Venäjän tsaarin alamaisena. On varsin kiinnostavaa, että tähän aikaan Pekka Vesainen oli hänen vastassaan samoilla seuduin Ruotsin kuninkaan alaisena, eikä ole vaikea päätellä, että juuri he lienevät olleen vastakkain rappasodissa. Heidän toimintansa liittyy täten suurempaan valtapolitiikkaan, joka päättyi vasta Täyssinän rauhaan 1595, jos siihenkään. Kainuun asuttaminen oli vasta aluillaan, ja asutus molemmin puolin rajaa kärsi huomattavasti vihanpidosta ja molemminpuolisesta ryöstelystä.

Iivana Rokaččua pidetään Mujejärven alueella kansallissankarina, koska hän onnistui pysäyttämään paikoin ruotsalaisten hävitystä, vaikka kaatuikin taistelussa.

Iivana Rokaččun muistopatsas on sijoitettu Tiiksaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. История населенных пунктов – Тикша Администрация Муезерского муниципалього района – Республики Карелий. Viitattu 4.8.2014. (venäjäksi)