Iili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iili
Luoja(t) Chris Claremont
Paul Smith
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Uncanny X-Men #179 (1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Elokuvassa Jimmy
Status Aktiivinen
Edelliset ryhmäsidokset Tekijä-X
Morlokit
Voimat Mutanttivoimien sulkeminen

Iili on Marvel Comicsin sarjakuvahahmo. Iili esiintyi ensimmäisen kerran Uncanny X-Men -lehden osassa 179, jossa hänet esitellään Manhattanin viemäreissä asuvaksi morlokiksi.

Hahmon elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreäihoisen Iilin vanhemmat hylkäsivät hänet jo lapsena, kun Iilin mutaatio ilmeni. Morlokki Caliban kuitenkin löysi hänet ja vei Iilin morlokkien asuttamiin viemäreihin Annaleen hoitoon, joka kasvatti Iilin sekä muita orpoja mutantteja omina lapsinaan. Ajan myötä Iili ystävystyi Tekijä-X:n suojeleman Artie Maddicksin kanssa ja tapasi myös Ryhmä-X:n useaan otteeseen.

Myöhemmin Herra Pahuus lähetti palkkaamansa marauderit viemäristöön tappamaan kaikki morlokit päästäkseen eroon "geneettisesti epäpuhtaista" mutanteista. Useiden morlokkien kuollessa, Iili ja Caliban selviytyivät Voimajengin ja Tekijä-X:n avulla. Menetettyään kotinsa viemäreissä, Iili jäi Artien kanssa Tekijä-X:n joukkoon, kunnes he ilmoittautuivat St. Simonsin yksityiskouluun, joka hyväksyi oppilaikseen mutanttilapsia.

Pian alettuaan käydä tätä koulua, Iili ja Artie joutuivat mutantteja metsästäneiden demonien kaappaamiksi. Iilin teknologisesti paranneltu mutanttiystävä, Taki Matsuya, ja mutanttiryhmä X-Terminaattorit hyökkäsivät yhdessä Uusien Mutanttien kanssa demoniuhkaa vastaan. Taistelu vaaransi koko New Yorkin ja usea sivullinen kuoli ennen kuin taistelu päättyi ja Iili sekä Artie vapautuivat.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iili esiintyy elokuvassa X-Men: Viimeinen kohtaaminen, jossa häntä esittää Cameron Bright. Häntä kutsutaan pääasiassa Jimmyksi, mutta myös koodinimi Iili esiintyy Pedolle annetuissa kansioissa. Elokuvassa Iili on tärkeässä osassa, sillä hän on mutantteja "parantavan" lääkkeen lähde. Sarjakuvista poiken elokuvan Iili on tavallisen ihmisen näköinen eikä hänellä ole vihreää ihoa. Hänen voimiinsa kuuluu tahaton mutanttivoimien sulkeminen tietyltä etäisyydeltä ja mutanttigeenien vaikutusten poistaminen. Esimerkiksi Pedon ojentaessa kättä Jimmyä kohti, hänen kätensä menettää hetkittäisesti karvapeitteensä.

Lääke ei kuitenkaan miellytä kaikkia, sillä Magneto suunittelee Jimmyn tappamista ja hyökkää mutanttijoukkoineen Alcatrazille, jossa Jimmyä pidettiin turvassa. Juggernaut ryntää puolustuslinjan lävitse tehtävänään pojan tappaminen muiden taistellessa ulkopuolella Ryhmä-X:ää ja laitoksen puolustusvoimia vastaan. Juggernautia nopeampi Varjokissa kuitenkin ehtii Jimmyn luokse ensin ja pelastaa tämän. Taistelun loppuessa Jimmy lähtee saarelta Varjokissan ja Jäämiehen kanssa. Elokuvan lopussa nähdään, että Jimmy on liittynyt oppilaaksi Xavierin kouluun, jonka uutena johtajana toimii Storm.