Ihmisviha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pieter Brueghel vanhemman teos Misantrooppi, n. 1568.

Ihmisviha eli misantropia on yleisesti inhoa, epäuskoa tai vihaa ihmislajia kohtaan. Termiä voidaan myös käyttää niistä, jotka itse pakenevat, tai eristäytyvät ihmisistä, edellä mainituista syistä. Sana tulee kreikan sanoista μίσος (misos, "viha") ja άνθρωπος (anthrōpos, "ihminen").

Misantropia on yleisesti väärin käsitetty, ymmärretty ja yksilöllistetty vihaksi ihmisiä kohtaan. Tämän takia termiin liittyy yleisesti paljon negatiivisia tunteita. Ääri-misantrooppi voi todellakin usein vihata ihmislajia, mutta se ei välttämättä tarkoita, että kyseinen ihminen olisi psykopaatti tai muuten epäterve ajatuksiltaan. Misantroopit voivat pitää normaaleja ihmissuhteita ihmisiin, mutta niitä on yleensä vain muutama ja pitkän välimatkan päässä. Tyypillisesti misantroopit ovat valikoivia keiden kanssa he ovat tekemisissä. Tämä tuo mukanaan myös vastenmielisyyden tunteen hallitsevaksi, koska heidän perspektiivinsä näyttää syrjäyttävän halveksunnan yhteiseksi häiriöksi ja heikkoudeksi muissa, ja joissain tapauksissa myös heissä itsessään. Misantropian vastakohta on filantropia, ihmisrakkaus.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkeää yksinomaista näkemystä ei misantropiasta ole. On käsitteitä, jotka suoranaisesti muodostavat misantropian, mutta ei ole selkeää tietoa siitä, mikä kuuluu misantroopikon pääajatuksiin, ja mikä ei.

Usein kuitenkin misantropiaan liitetään ihmisiin kohdistuva viha ja mahdollisesti myös korkeampi arvostus muita eliölajeja kuin ihmistä kohtaan. Tämäkin on kuitenkin yksilöllinen näkökulma, ja saattaa vaihdella tapauskohtaisesti.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Misantropia on herättänyt paljon kiistanalaisia ajatuksia muissa ihmisissä. Misantropia on kristilliselle ja Raamatun mukaiselle arvomaailmalle lähes vastakohta: Raamatun kehottaessa ihmisiä rakkauteen, perustuu misantropia vastakkaisesti vihaan, inhoon tai epäuskoon ihmisiä kohtaan. Tämä luonnollisestikin tekee misantropiasta tabun raamatullisissa ja kristillisissä yhteisöissä ja ryhmissä.

Misantropiaa on nykyään verrattu Anton LaVeyn satanismiin, koska joillakin näkemyksen omaavilla on Saatanallisesta Raamatusta tuttu ajatus, jonka mukaan "Ihminen on eläin, joka on kehityksen myötä kehittynyt eläimistä häijyimmäksi." Samaa ideologiaa edusti osa hippikulttuuristakin, mutta tuolloin ei herännyt vastaavia vertailuja tai pelkoja, kuin misantropiassa.

Slipknot-yhtyeen kappale People = Shit toi misantropian esille mediassa, ja on myös tuosta lähtien herättänyt ihmisissä ristiriitaisia ajatuksia, niin misantroopikoiden, kuin kristittyjen keskuudessa. Misantroopikoista osa ajattelee, että juuri kyseinen kappale on saanut aikaan sen, että myös Emo-kulttuuri on omaksunut misantropian. Tätä pidetään huonona asiana, koska emojen käsitys misantropiasta muistuttaa enemmän antisosiaalisuutta, epäsosiaalisuutta ja eskapismia.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ihmisviha.