Ihmisviha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieter Brueghel vanhemman teos Misantrooppi noin vuodelta 1568.

Ihmisviha eli misantropia on yleisesti inhoa, epäuskoa tai vihaa ihmislajia kohtaan.[1] Termiä voidaan myös käyttää niistä, jotka itse pakenevat, tai eristäytyvät ihmisistä, edellä mainituista syistä. Sana tulee kreikan sanoista μίσος (misos, ’viha’) ja άνθρωπος (anthrōpos, ’ihminen’).

Misantropia on yleisesti väärin käsitetty, ymmärretty ja yksilöllistetty vihaksi ihmisiä kohtaan. Tämän takia termiin liittyy yleisesti paljon negatiivisia tunteita. Ääri-misantrooppi voi todellakin usein vihata ihmislajia, mutta se ei välttämättä tarkoita, että kyseinen ihminen olisi psykopaatti tai muuten epäterve ajatuksiltaan. Misantroopit voivat pitää normaaleja ihmissuhteita ihmisiin, mutta niitä on yleensä vain muutama ja pitkän välimatkan päässä. Tyypillisesti misantroopit ovat valikoivia keiden kanssa he ovat tekemisissä. Tämä tuo mukanaan myös vastenmielisyyden tunteen hallitsevaksi, koska heidän perspektiivinsä näyttää syrjäyttävän halveksunnan yhteiseksi häiriöksi ja heikkoudeksi muissa, ja joissain tapauksissa myös heissä itsessään. Misantropian vastakohta on filantropia, ihmisrakkaus.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkeää yksinomaista näkemystä ei misantropiasta ole. On käsitteitä, jotka suoranaisesti muodostavat misantropian, mutta ei ole selkeää tietoa siitä, mikä kuuluu misantroopikon pääajatuksiin, ja mikä ei.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Misantropia on herättänyt paljon kiistanalaisia ajatuksia muissa ihmisissä. Misantropia on kristilliselle ja Raamatun mukaiselle arvomaailmalle lähes vastakohta: Raamatun kehottaessa ihmisiä rakkauteen, perustuu misantropia vastakkaisesti vihaan, inhoon tai epäuskoon ihmisiä kohtaan. Tämä luonnollisestikin tekee misantropiasta tabun raamatullisissa ja kristillisissä yhteisöissä ja ryhmissä.

Misantropiaa on nykyään verrattu Anton LaVeyn satanismiin, koska joillakin näkemyksen omaksuneilla on Saatanallisesta Raamatusta tuttu ajatus, jonka mukaan ”Ihminen on eläin, joka on kehityksen myötä kehittynyt eläimistä häijyimmäksi.” Samaa ideologiaa edusti osa hippikulttuuristakin, mutta tuolloin ei herännyt vastaavia vertailuja tai pelkoja, kuin misantropiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Viha joka kulkee sinun kanssasi ts.fi. Viitattu 23.7.2020. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]