Ihmemaa Oz (vuoden 1986 anime)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo animesarjasta. Muista merkityksistä katso Ihmemaa Oz.
Ihmemaa Oz
オズの魔法使い
(Oz no Mahōtsukai)
Genre fantasia
TV-anime
Ohjaaja Naisho Tonogawa
Studio Panmedia
Lähetyskanavat Japani NHK, TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 6. lokakuuta 198628. syyskuuta 1987
Jaksojen määrä 52

Ihmemaa Oz (jap. オズの魔法使い, Oz no Mahōtsukai) on animesovitus neljästä L. Frank Baumin Oz-maahan sijoittuvasta kirjasta. Japanissa sarjaa näytettiin aluksi NHK:lla, sitten TV Tokyolla vuosina 1986-1987. Ihmemaa Ozia tehtiin yhteensä 52 jaksoa.

Amerikkalainen HBO osti sarjan oikeudet vuonna 1987 ja dubbasi sen englanniksi. Englanninkielisessä versiossa sarjan japanilainen alkuperä häivytettiin korvaamalla japanilaiset tekijän- ja studionnimet länsimaisilla, vaikka dubbauksen lisäksi lähinnä vain tietokoneilla tehty alkutekstijakso oli länsimaista alkuperäistuotantoa. Ihmemaa Oz on dubattu eri kielille ja lähetetty televisiossa lukuisissa muissakin maissa, myös Suomessa.

Ihmemaa Oz jakautuu neljään itsenäiseen tarinakokonaisuuteen, jotka kaikki perustuvat löyhälti eri Oz-kirjoihin.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen tarina on sovitus ensimmäisestä Oz-kirjasta, Ihmemaa Ozista. Tarina kertoo orpolapsi Dorothysta, joka asustaa Kansasin preerialla Em-tätinsä, Henry-setänsä ja koiransa Toton kanssa. Eräänä päivänä Em ja Henry lähtevät käymään kaupungilla ja jättävät Dorothyn Toton kanssa kotiin. Tilalle ilmestyy tornado, joka repii talon maasta ja kuljettaa Dorothyn ja Toton sen mukana Oz-maahan.

Ozissa Dorothy tapaa Pohjoisen hyvän noidan. Noita kertoo Dorothylle, että talo putosi suoraan Idän ilkeän noidan päälle surmaten tämän, ja näin Dorothy on tullut vapauttaneeksi maiskiset ilkeän noidan orjuudesta. Hyvän noidan mukaan ainoastaan Oz-maan velho voi lähettää Dorothyn takaisin kotiin. Dorothy saa mukaansa ilkeän noidan hopeiset taikakengät, ja hän lähtee kohti Smaragdikaupunkia toiveenaan tavata Oz-maan velho, joka voisi lähettää hänet takaisin Kansasiin.

Matkallaan Dorothy kohtaa oljista tehdyn Variksenpelättimen, jolta puuttuu aivot, metallista tehdyn Peltimiehen, jolta puuttuu sydän, sekä Pelkurileijonan, joka haluaisi löytää rohkeutensa. Yhteistyön sekä matkalla hankittujen uusien ystävien avulla seurue voittaa monia esteitä ja saapuu lopulta Smaragdikaupunkiin.

Perillä Smaragdikaupungissa Oz-maan velho ottaa tulijat vastaan yksitellen, ja näyttäytyy jokaiselle erilaisena. Hän lupaa auttaa kaikkia, mutta vain mikäli he onnistuvat surmaamaan Lännen ilkeän noidan.

Niinpä ystävykset lähtevät kohti Lännen ilkeän noidan linnaa. Samaan aikaan noita valmistelee koko Oz-maan valloittamista. Hän näkee seikkailijoiden tulon taikapeilistään, ja lähettää näiden tielle susia, variksia ja sotilaita. Lopulta noita käyttää kultaista myssyään ja lähettää lentävät apinat, jotka tuhoavat Variksenpelättimen ja Peltimiehen, ja vangitsevat leijonan ja Dorothyn. Dorothy onnistuu kaatamaan noidan päälle ison vesiruukun, ja noita kaikkine pahuuksineen sulaa pois. Variksenpelättimen ja Peltimiehen jäänteet löydetään ja ystävät palautetaan ennalleen.

Noidan linnaan saapuu poika nimeltä Tip huoltajansa Mombin kanssa. Mombi harjoittelee noituutta, ja yrittää varastaa kultaisen myssyn Dorothyltä. Leijona estää Mombin aikeet, ja Dorothy lähettää Tipin ja Mombin takaisin kotiinsa lentävien apinoiden avulla. Peltimiehestä tehdään lännen maan kuningas.

Matkalla takaisin Smaragdikaupunkiin ystävykset eksyvät suureen metsään ja taistelevat valtaisan hämähäkin kanssa. Metsän eläimet tekevät leijonasta kuninkaansa kiitokseksi siitä, että tämä päihitti hämähäkin. Dorothy kutsuu lentävät apinat viemään heidät Smaragdikaupunkiin.

Smaragdikaupungissa Oz-maan velho paljastuu nebraskalaiseksi kiertäväksi taikuriksi, joka on joutunut Oz-maahan kuumailmapallonsa ajauduttua sinne. Taikuri on teeskennellyt olevansa voimakas velho, jotteivät kaksi ilkeää noitaa uskaltaisi valloittaa koko maata. Taikuri huomaa, että Variksenpelätillä, Peltimiehellä ja leijonalla on jo se mitä nämä etsivät, joten hän on antavinaan näille toiveiden täyttymykset: Variksenpelätti saa päähänsä kasan nauloja, Peltimies puisen sydämen ja leijona värjättyä vettä, joka on olevinaan rohkeutta.

Variksenpelätti keksii, että Dorothy voisi palata taikurin kuumailmapallolla Kansasiin, ja Oz-maahan kyllästynyt velho päättää lähteä mukaan. Hän julistaa Variksenpelättimen Oz-maan kuninkaaksi. Juuri ennen lähtöä Toto karkaa ja Dorothy jää kuumailmapallon matkasta.

Dorothy kutsuu lentävät apinat ja määrää nämä viemään hänet kotiin. Apinat eivät kuitenkaan voi ylittää Oz-maan rajoja. Niinpä Dorothyä kehotetaan kääntymään Etelän hyvän noidan, Glindan puoleen. Vaikka Variksenpelätin, Peltimies ja leijona ovat jo löytäneet etsimänsä, he päättävät auttaa Dorothya pääsemään kotiin. Monien seikkailujen jälkeen seurue pääsee Glindan palatsiin.

Glinda lupaa toimittaa Dorothyn kotiin vastineeksi kultaisesta myssystä. Hän paljastaa Dorothylle, että tämä olisi päässyt kotiinsa vaikka heti ensimmäisenä päivänään Oz-maassa: kolme yhteenkopautusta taikakenkien kannoilla toteuttaa kantajansa toiveet. Dorothy jättää jäähyväiset ystävilleen ja pyytää kenkiä viemään hänet kotiin. Hän kohoaa ylös ja laskeutuu Kansasiin, missä herättyään näkee kotitalonsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sumi Shimamoto  Dorothy Gale  
 Yoshito Yasuhara  Variksenpelätti  
 Takuzō Kamiyama  Peltimies  
 Ichirō Nagai  Pelkurileijona  
 Aiko Konoshima  Etelän hyvä noita Glinda  
 Eisuke Yoda  Henry-setä  
 Haruko Kitahama  Em-täti  
 Seizo Kato, Tadao Futami  Oz-maan velho  
 Mitsuko Tomobe  Pohjoisen hyvä noita  
 Fumi Hirano  Peltohiirten kuningatar  
 Eiko Yamada  Evin prinssi  
 Yoko Asagami  Prinsessa Langwidere  
 Masako Nozawa  Tip / prinsessa Ozma  
 Kazuyo Aoki  Kurpitsapää  
 Akio Nojima  Sahapukki  
 Yūji Mitsuya  Tik-Tok  
 Rihoko Yoshida  Billina  
 Hisako Kyōda  Lännen ilkeä noita  
 Chie Kitagawa  Mombi  
 Joji Yanami  Kenraali Guph  
 Hikari Akiyama  Kenraali Jinjur  
 Osamu Saka  Menninkäiskuningas  

Maakohtaisia julkaisuja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan jaksoista on leikattu neljä elokuvamittaista videojulkaisua, joista kahta ensimmäistä HBO on esittänyt televisiossa sarjan ohella. Yhdysvalloissa elokuvat on julkaistu VHS:nä, Laserdiscinä ja DVD:nä. Elokuvissa kirjojen alkuperäistarinoita on korostettu sarjaan sisältyvien uusien tarinoiden kustannuksella. Yhdysvalloissa sarjaa ei ole julkaistu fyysisenä tallenteena, mutta se on Netflixissä.

Australiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sarjaa näytettiin usein 1990-luvun alussa ABC:llä ja ITV:llä, ja näytettiin tuolloin myös Doordarshan-kanavalla Intiassa. Japanilaista alkuperäisversiota myydään ainakin YesAsiassa (Arkistoitu – Internet Archive). Meksikossa 26 ensimmäistä espanjaksi dubattua jaksoa on julkaistu neljän DVD:n kokoelmana El Mago De Oz. Ranskassa koko sarja on julkaistu DVD:llä ranskaksi dubattuna.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Wonderful Wizard of Oz (1986 TV series)