Igor Tšudinov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Igor Tšudinov

Igor Vitaljevitš Tšudinov (ven. Игорь Витальевич Чудинов, s. 21. elokuuta 1961, Frunze) on kirgisialainen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä 2007–2009.

Hän edusti presidentti Kurmanbek Bakijevia tukevaa Ak Zhol -puoluetta. Hänet nimitettiin 24. joulukuuta 2007 maan pääministeriksi väliaikaisesti asemassa toimineen Iskenderbek Aidaralijevin jälkeen. Tšudinov oli aiemmin energiaministeri. Hän ei tehnyt alun perin Almazbek Atambajevin eron jälkeen lokakuussa 2007 muodostettuun hallituksen suuria muutoksia. Tšudinovin pääministerikausi kesti vain syksyyn 2009, jolloin hänen seuraajakseen tuli Danijar Usenov.

Tšudinov valmistui 1983 Kirgisian valtiollisesta yliopistosta pääaineenaan matematiikka ja aloitti uransa insinööri-ohjelmoijana Frunzessa tietokonetehtaalla "50-letnija SSSR". Hän kohosi 1990-luvun alussa Kirgisian kommunistisen nuorisoliiton toiseksi sihteeriksi sekä Komsomolin talouskommission johtoon Moskovassa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hän kävi business-koulun ja ryhtyi liikemieheksi. Vuodesta 2005 hän oli OAO Kyrgysgazin toimitusjohtaja.[1]

Tšudinov on kansallisuudeltaan venäläinen, eikä osaa kirgiisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Новые министры правительства Киргизии: Чудинов - минпром, Рустенбеков - МЧС и др., ЦентрАзия.net