Idioventrikulaarinen rytmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Idioventrikulaarinen rytmi on sydämen kammioista lähtöisin oleva rytmi, jossa kammioissa oleva ektooppisesti aktiivinen alue tahdistaa sydämen kammioita. Syke on tavallisesti 20–40, mutta joskus se voi olla yli 40, jolloin sitä kutsutaan nimellä kiihtynyt idioventrikulaarinen rytmi. Joissain tapauksissa, esim. sydäninfarktissa, ektooppiselta alueelta lähtöisin oleva supistumiskäsky saattaa jäädä kiertämään ympyrää kammioihin aiheuttaen kammiotakykardian (syke yli 100).

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idioventrikulaarinen rytmi hoidetaan yleensä tahdistimella tai erilaisilla lääkityksillä riippuen aiheuttajasta. Mikäli aiheuttaja on sairas sinus -oireyhtymä, muut sinussolmukkeen ongelmat tai täydellinen eteis-kammiokatkos, hoitona on tahdistin ja muissa tapauksissa yleensä lääkitys.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idioventrikulaarisen rytmin sekoittaa helposti erilaisiin bradykardioihin oireiden perusteella. Oireet ovat samat kuin bradykardioissa: huimaus ja tajuttomuus sekä hidas syke. Oireita voi aiheuttaa myös se, että kammiot lyövät ennen eteisiä vähentäen sydämestä ulos menevän veren määrää.

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idioventrikulaarisen rytmin erottaa helposti EKG:ssä laajoista QRS-komplekseista, jotka ovat yleensä alaspäin.

Agonaalinen rytmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agonaalinen rytmi (engl. Agonal rhythm tai Extreme ventricular bradycardia) on kammioista lähtöisin oleva bradykardia, jonka syke on yleensä 10–20, tai kammiot eivät reagoi ollenkaan supistumiskäskyihin. Agonaalinen rytmi on sydämen lopetusrytmi, jota seuraa yleensä nopeasti täydellinen sydänpysähdys, asystole. Agonaalisen rytmin erottaa hyvin laajoista QRS-komplekseista, jotka ovat hyvin matalia. Agonaalinen rytmi hoidetaan asystolen hoito-ohjeiden mukaan. Agonaalista rytmiä aiheuttavat yleensä samat aiheuttajat kuin asystolea, lukuun ottamatta pitkäkestoista kammiovärinää.