Idas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marpessan ryöstö: Apollon (vasemmalla Artemiin kanssa) ja Idaan (oikealla Marpessan kanssa) välissä on Zeus.

Idas (m.kreik. Ίδας) oli kreikkalaisessa mytologiassa Afareuksen ja Arenen poika ja Lynkeuksen veli[1]. Hänen mainitaan olleen yksi argonauteista ja osallistuneen myös Kalydonin metsästykseen[2].

Idas myös sieppasi Marpessan, Euenoksen tyttären, jota Apollon oli houkutellut rakkaakseen. Idas vei tämä siivekkäillä vaunuilla, jotka hän oli saanut Poseidonilta, ja Evenos lähti ajamaan tätä takaa saamatta häntä kuitenkaan kiinni. Messenessä Apollon yritti ryöstää Marpessan Idaalta, joka johti taisteluun tämän kädestä kunnes Zeus erotti heidät ja antoi Marpessan itse valita puolisonsa. Tämä valitsi Idaan, koska pelkäsi Apollonin hylkäävän hänet vanhana[3]. Liiton hedelmänä syntyi tytär Kleopatra[4].

Idas ja Lynkeus joutuivat taisteluun serkkujensa dioskuurien kanssa. Lähteestä riippuen syynä oli joko dioskuurien suorittama karjavarkaus[5][6], tai sitten dioskuurit olivat siepanneet serkkujensa morsiamet häätilaisuudesta[7]. Yleisesti eri lähteet päätyvät siihen, että Idas tappaa Kastorin ja Polydeukes Lynkeuksen. Idaksen kuolema mainitaan välillä Polydeukeksen aiheuttamaksi, mutta suosituin versio on se, jossa Zeus tappaa tämän salamallaan[5][6]. Hyginus puolestaan kertoo Telefoksen kukistaneen Idaan tämän tavoiteltua Myysian kuninkuutta Teuthraalta.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollonios Rhodios: Argonautika 1.151–155 (engl. käännös)
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 1.8.2 (engl. käännös)
  3. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 1.7.8–9 (engl. käännös)
  4. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 4.2.7 (engl. käännös)
  5. a b Pindaros: Nemean oodi x.60 (engl. käännös)
  6. a b Apollodoros: Kirjasto 3.11.2 (engl. käännös)
  7. Ovidius: Fasti v.693–720 (engl. käännös)
  8. Hyginus: Fabulae c (engl. käännös)