Idänkäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idänkäki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Käet Cuculus
Laji: saturatus
Kaksiosainen nimi

Cuculus saturatus
Blyth, 1843

Katso myös

  Idänkäki Wikispeciesissä
  Idänkäki Commonsissa

Idänkäki (Cuculus saturatus) on aasialainen käen lähisukulainen. Suomessa idänkäki on havaittu kerran. Käki havaittiin alkukesästä 2015.[2]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänkäki on hyvin paljon käen näköinen eikä ole aina erotettavissa tästä maastossa. Vatsan viirutus on hieman erilainen kuin käellä. Se on käkeä pienempi.

Idänkäen paras tuntomerkki on sen laulu, ontto ”pu-pu-pu-pu-pu”, joka muuttuu muotoon ”pupu-pupu-pupu”[2]. Käen vastaavanlaisissa äänissä on usein käheä alku ja tyypillistä ”kuk-kuu” -säettä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko Pohjois-Aasia, Venäjän taigametsävyöhyke[2], talvehtii Etelä-Aasiassa.

Havainnot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa havaittiin vuodesta 1998 alkaen säännöllisesti idänkäkimäisesti laulavia lintuja. Tutkimuksissa kävi kuitenkin ilmi, että nämä yksilöt olivat joko risteymiä tai poikkeuksellisesti käyttäytyviä käkiä. Rariteettikomitea katsoi parhaaksi poistaa idänkäen Suomen lajilistalta elokuussa 2004.

Kainuussa Sotkamossa tehtiin kesäkuussa 2015 hyvin todennäköinen idänkäkihavainto. BirdLife Suomi on vahvistanut asian. Ääni tallennettiin, ja sen perusteella havainto menee rariteettikomitean hyväksyttäväksi. Havainto on lajin ensimmäinen esiintyminen Euroopassa Venäjän ulkopuolella.[2]

Idänkäkeä on osattu Suomessa odottaa, sillä sen levinneisyysalue ulottuu hyvin lähelle rajaa.[2] Laji vahvistettiin idänkäeksi maaliskuussa 2016.[3]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänkäki on elintavoiltaan käen kaltainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Cuculus saturatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.1.2015. (englanniksi)
  2. a b c d e Laura Tolonen: Suomelle uusi lintulaji havaittu Sotkamossa 16.6.2015. Yle.fi/uutiset. Viitattu 16.6.2015.
  3. Ville Kinnunen: Sotkamossa tavattu idänkäki on koko Länsi-Euroopan ensimmäinen Yle.fi/uutiset. 7.3.2016. Viitattu 7.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]