Idänharmaaturako

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idänharmaaturako
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Turakolinnut Musophagiformes
Heimo: Turakot Musophagidae
Suku: Harmaaturakot Crinifer
Laji: zonurus
Kaksiosainen nimi

Crinifer zonurus
(Ruppell, 1835)

Katso myös

  Idänharmaaturako Wikispeciesissä
  Idänharmaaturako Commonsissa

Idänharmaaturako (Crinifer zonurus) on turakoihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Itä- ja Keski-Afrikassa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänharmaaturako on suurikokoinen lintu ja voi kasvaa noin 50 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Idänharmaaturako on väritykseltään ruskehtavan harmaa. Lajin pää on muuta ruumista tummempi ja vatsa vaaleampi. Lennossa näkyy siipien valkoiset raidat. Idänharmaaturakon pyrstö on hyvin pitkä ja siinä on harmaa, valkoinen ja musta raita. Linnun nokka on tukeva ja koiraalla vihertävä ja naaraalla keltainen.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänharmaaturakon levinneisyysalue on laikuittainen. Sitä tavataan Tšadista ja Sudanista, Eritreasta ja Etiopiasta sekä Etelä-Sudanista Tansaniaan ulottuvalta alueelta. Lajin elinympäristöä ovat savannit ja pensaikot ja sitä tavataan myös puutarhoista. Idänharmaaturako liikkuu usein pareittain tai pieninä ryhminä. Linnun ravintoa ovat useat hedelmät.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Crinifer zonurus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.5.2020. (englanniksi)
  2. a b Turner, D.A. & Kirwan, G.M.: Eastern Plantain-eater (Crinifer zonurus) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 1.5.2020. (englanniksi)
  3. a b Terry Stevenson, John Fanshawe: Birds of East Africa, s. 186. A&C Black, 2002. ISBN 978-0-58661-079-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.5.2020). (englanniksi)
  4. a b Nigel Redman, Terry Stevenson, John Fanshawe: Birds of the Horn of Africa, s. 264. Bloomsbury Publishing, 2015. ISBN 978-1-4081-2580-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 19.3.2020). (englanniksi)