Ian Richardson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ian William Richardson (7. huhtikuuta 1934 Edinburgh, Skotlanti9. helmikuuta 2007 Lontoo, Englanti) oli skotlantilainen näyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun päätyttyä Richardson aloitti opinnot Royal Scottish Academy of Music and Dramassa Glasgow'ssa. Näyteltyään jonkin aikaa Birmingham Repertory Theatressa hän siirtyi vuosiksi 19601975 Royal Shakespeare Companyyn, jonka perustajajäseniin hän kuului.

Hän näytteli Peter Brookin tuottamassa näytelmässä Marat/Sade RSC:ssä ja Broadwayllä 1965. Myöhemmin 1967 hän näytteli Jean-Paul Marat'n osan elokuvaversiossa. Vuonna 1976 hän esitti professorin Henry Higginsin osan uudessa My Fair Lady -versiossa ja hänet nimettiin Tony-palkinnon saajaehdokkaaksi. Hän esiintyi Broadwaylla 1981 Edward Albeen näytelmässä Lolita, joka on mukaelma Vladimir Nabokovin kirjasta, mutta se ei ollut kovin suuri menestys.

Musikaalielokuvassa Don Quijote – mies La Manchasta (Man of La Mancha) vuodelta 1972 hän oli papin roolissa. Vuonna 1987 hän esitti roolista muunnelman piispa Motopon osassa televisioelokuvassa Monsignor Quixote, joka perustui Graham Greenen nykyaikaistettuun versioon Don Quijoten tarinsta. Mainetta hänelle toi vallanhimoisen poliitikon Francis Urquhartin rooli TV-sarjassa House of Cards (1990) ja sen jatko-osissa To Play the King (1994) ja The Final Cut (1995). Rooli toi Richardsonille BAFTA-palkinnon. Tunnettuihin elokuvarooleihin kuuluu herra Kirjan rooli tieteisfantasiassa Dark City (1998).

Richardson sai arvonimen Commander of the British Empire (CBE) vuonna 1989.

Ian Richardson kuoli nukkuessaan sydänkohtaukseen helmikuun 9. päivän aamuna vuonna 2007. Hän oli 72-vuotias. Agenttinsa mukaan Richardson ei ollut sairastellut ennen kuolemaansa, ja hänen oli ollut tarkoitus jatkaa työntekoa seuraavalla viikolla TV-sarjassa Midsomerin murhat.

Häntä jäivät suremaan vaimo Maroussia Frank, joka myös on näyttelijä, sekä kaksi poikaa, joista toinen, Miles, työskentelee näyttelijänä Royal Shakespeare Companyssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]