ISA-tunnus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinipohjainen ISA-tunnus.
Mustapohjainen ISA-tunnus.

ISA-tunnus (engl. International Symbol of Access, lyh. ISA) eli Kansainvälinen pyörätuolisymboli on merkki, joka koostuu sinisestä tai vaihtoehtoisesti mustasta neliöstä, jonka keskelle on tyylitelty valkoisella värillä pyörätuolia käyttävä henkilö. Tunnusta voidaan käyttää myös peilikuvana.[1] Merkki määrittyy kansainvälisen standardin ISO 7001:n mukaisesti. Tunnuksen tekijänoikeuksien haltija on kansainvälisen Rehabilitation International (RI) -järjestön alainen Teknisten apuvälineiden ja liikuntaesteettömyyden komissio (ICTA), mutta symboli on vapaasti käytettävissä. Alun perin tunnuksen suunnitteli Susanne Koefoerd vuonna 1968 ICTA:n pyynnöstä. Karl Montan muokkasi merkistä nykyisin käytössä olevan version lisäämällä hahmolle pään.[2]

ISA-tunnus symboloi palvelua tai tilaa, jota pyörätuolia käyttävän tai muulla tavoin vammaisen henkilön on mahdollista hyödyntää esteettömästi. Tunnus esiintyy muun muassa liikuntarajoitteisille tarkoitettujen parkkipaikkojen, sisäänkäyntien sekä WC-tilojen yhteydessä. Universaalissa suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon jokaisen tarpeet. Kyseisen suunnitteluideologian periaatteita noudattamalla tavoitellaan tilannetta, jossa kyseistä tunnusta tai muita samankaltaisia merkkejä ei tarvittaisi, vaan jokaisella olisi yhdenvertainen mahdollisuus toimia samoissa rakennetuissa ympäristöissä ja käyttää samoja palveluita ja tuotteita.

ISA-tunnuksen Unicode-merkkikoodi on U+267F, joka tuottaa merkin .[3][4] Symboli sisältyy DejaVu Sans -kirjasintyyppiin.

Uudelleensuunniteltu ISA-tunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudelleensuunniteltu ISA-tunnus

Yhdysvaltalaiset Sara Hendren ja Brian Glenney perustivat vuonna 2009 projektin nimeltä The Accessible Icon Project uudistaakseen ISA-tunnuksen. Joidenkin vammaisten oikeuksien liikkeen edustajien mukaan vanha merkki kuvastaa passiivisuutta ja symbolin fokus on pyörätuolissa henkilön sijaan. Projektin tavoitteena on kansainvälistää uudistettu tunnus. Useat vammaisjärjestöt ympäri maailmaa kannattavat uuden tunnuksen käyttöönottoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ISA-symboli esteetön.fi. Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE. Viitattu 27.8.2013.
  2. Symbol of Access Rehabilitation International. Viitattu 26.8.2013. (englanniksi)
  3. The Unicode Standard, Version 5.0 The Unicode Consortium. Viitattu 20.8.2013 (englanniksi).
  4. Unicode Character 'WHEELCHAIR SYMBOL' (U+267F) fileformat.info. Viitattu 21.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:International Symbol of Access