IBM SSEC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

IBM Selective Sequence Electronic Calculator (SSEC) oli IBM:n suunnittelema sähkömekaaninen tietokone. Sen suunnittelu aloitettiin loppuvuodesta 1944, ja se oli toiminnassa tammikuusta 1948 vuoteen 1952. Se oli viimeinen suuri sähkömekaaninen tietokone, jonka pian syrjäyttivät täyselektroniset tietokoneet.

SSEC oli mahdollisesti ensimmäinen tietokone, joka kykeni tallennettujen käskyjen aritmeettiseen manipulaatioon (rajattu määritelmä tallennetun ohjelman tietokoneelle), mutta se toimi enemmän kiinteän ohjelman koneen tavoin.[1] Ranskalainen historioitsija Georges Ifrah kutsuu SSEC:tä ensimmäiseksi "lähes-tietokoneeksi", mutta ei vielä täydeksi tietokoneeksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana IBM rahoitti ja rakensi Harvard Mark I:n (myös nimellä Automatic Sequence Controlled Calculator, ASCC) Howard H. Aikenille Harvardin yliopistossa. [2] IBM rakensi SSEC:n tämän jälkeen jotta saisi enemmän näkyvyyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Allan Olley: Existence Precedes Essence - Meaning of the Stored-Program Concept (PDF) individual.utoronto.ca. Viitattu 3.4.2022. (englanniksi)
  2. Interviewed by Grady Booch: Oral History of John Backus Reference number: X3715.2007. September 5, 2006. Computer History Museum. Viitattu April 23, 2011.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:IBM SSEC