Išbi-Erra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Išbi-Erra (1953 eaa. - 1921 eaa., lyhyt kronologia, 2017 - 1985 keskipitkä kronologia, hallitsi 33 vuotta) oli Isinin 1. dynastian perustaja.

Sumerin aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isbi-erra oli alkujaan Uus-Sumerin viimeisen kuninkaan Ibbi-Sinin kenraali tai virkamies. Isbi-erra oli kotoisin Marista tai sinne määrätty. Tuohon aikaan Sumerissa oli kapinoita ja amorilaiset tunkeutuivat maahan. Urin kuningas Ibbi-Sin määräsi Isbi-erran ostamaan nälänhädästä kärsivälle Urin kaupungille viljaa. Mutta Isbi-Erra kirjoitti saavuttuaan Isiniin, ettei voi palata amorilaisten uhan takia, kysyi kuninkaalta 600 laivaa lisää ja Isinin ja Nippurin kuvernöörin virkaa. Išbi-erra kaappasi vallan Isinissä ja julistautui kuninkaaksi. Hän alkoi laajentaa valtaansa. Urin kuningas ei voinut tätä estää, koska Isbi-Erra oli vienyt mukanaan suurimman osan maan armeijasta.

Dynastian perustaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elamilaiset hyökkäsivät Uriin, ryöstivät ja hävittivät sen väkivaltaisesti ja veivät Ibbi-Sinin vangiksi Anshaniin. Kun elamilaiset olivat hävittäneet Urin, isbi-Erra kykeni voittamaan amorilaiset ja elamilaiset. Isbi-erra pyrki säilyttämään sumerilaista perinnettä. Isbi-Erra ei kyennut luomaan suurta valtakuntaa, koska Eshnunna ja Assur olivat nousseet suurvalloiksi. Isbi-Erra valvoi ainakin iisniä, Nippuria, Uria ja Urukia.

Isbi-erran jälkeen valtaan tuli hänen poikansa Šu-ilišu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]