Iñaki de Juana Chaos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

José Ignacio de Juana Chaos (s. 1955 Legazpia) on espanjalainen ETA:n jäsen, joka tuomittiin vuonna 1987 kahdenkymmenenviiden ihmisen murhasta 3129 vuodeksi vankeuteen. Hänet vapautettiin 2. elokuuta 2008.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

De Juanan isä Daniel de Juana Rubio oli lääkäri, joka palveli sisällissodassa luutnanttina Francon joukoissa ja liittyi Falangeen 1943. Perhe ei ollut baskeja tai tukenut baskinationalismia. Juana opiskeli lääketiedettä Baskimaan yliopistossa, mutta lähti armeijauralle 1977. Hän jätti armeijan 1983 ja ylitti rajan Ranskaan, jossa liittyi ETA:n ryhmään.

Vuonna 1986 De Juana oli Algeriassa koulutetun comando Madridin johtaja. Pitädykseen 1987 mennessä hän ehti osallistua 25:n poliisin ja sotilaan murhaan.

  • 12. kesäkuuta 1985 ryhmä ampui eversti Vicente Romeron ja hänen autonkuljettajansa ja piilotti hylättyyn pakoautoonsa pommin, joka tappoi poliisimiehen
  • 29. heinäkuuta 1985 hän ampui vara-amiraali Fausto Escrigas Estradaa
  • 9. syyskuuta 1985 autopommi räjähti plaza de la República Argentinalla kohteenaan Guardia Civilin auto. Pommin räjähtäessä lähellä hölkkäämässä ollut amerikkalainen kuoli saaminsa vammoihin kahden päivän kuluttua
  • 25. huhtikuuta 1986 autopommi tappoi viisi ulkomaisia lähetystöjä vartioinutta poliisia Madridissa
  • 17. kesäkuuta 1986 komentaja Ricardo Sáenz de Ynestrillasin autoa tulitettiin, jossa yhteydessä saivat surmansa komentajan lisäksi luutnantti ja sotilas. Sáenz de Ynestrillas oli osallistunut operaatio Galaxiaan Antonio Tejeron kanssa tavoitteena kaapata valta Espanjassa.
  • De Juana tunnusti myös osallistuneensa autopommiin Plaza de la República Dominicanalla 14. heinäkuuta 1986, joka tappoi 12 poliisiharjoittelijaa

Comando Madrid pidätettiin 16. tammikuuta 1987 ja tuomittiin murhista ja terrorismista. De Juana sai näistä yhteensä 3000 vuotta vankeutta. Kuitenkin vuoden 1973 rikoslaki määräsi terrorismista 30 vuoden maksimituomion. Hyvän käytöksen vuoksi hänet olisi voitu vapauttaa jo 2004, mutta häntä syytettiin terroriuhkausten tekemisestä vankilasta käsin.

De Juana aloitti nälkälakon 7. elokuuta 2006. ETA oli tuolloin julistanut tulitauon ja neuvotteli Espanjan hallituksen kanssa. De Juanan ensimmäinen nälkälakko kesti 63 päivää. Hänet siirrettiin sairaalaan ja häntä syötettiin putken kautta nenästä.

Toisen nälkälakkonsa hän aloitti kun hänet tuomittiin terroriuhkauksista uudelleen 12 vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi. Korkein oikeus alensi tuomion laittomiksi uhkauksiksi ja kolmeksi vuodeksi. Maaliskuussa 2007 De Juana siirrettiin kotiarestiin.

De Juana aloitti kolmannen nälkälakkonsa heinäkuussa 2008. Tuon jälkeen hänen vapautuspäiväkseen määrättiin 2. elokuuta 2008.

Vapauttamisensa jälkeen De Juana on asunut Pohjois-Irlannissa äitinsä luona. Vapauttamisensa jälkeen hän oli lukenut San Sebastiánissa kunnianosoituksen kielletylle Askatasunalle, jota Espanjan viranomaiset pitivät terrorismin ylistyksenä. Sen jälkeen Audiencia Nacional on yrittänyt saada De Juanaa luovutettua takaisin Espanjaan vastaamaan syytteisiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]