Hyvät, pahat ja rumat (televisio-ohjelma)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyvät, pahat ja rumat on Suomessa Broadcastersin tuottama vuosina 19921997 Kolmoskanavalla ja sittemmin MTV3-kanavalla suorana esitetty talk show -tyyppinen asiaviihdeohjelma. Ohjelma tunnettiin yleisesti myös lyhenteellä "HPR".

Alkuaikoina ohjelmaa lähetettiin lauantai-iltapäivisin, ja juontajia oli kolme: Simo Rantalainen ja Jari Sarasvuo sekä naisjuontajana ensin Asta Leppä ja myöhemmin Ina Nykopp. Suuren yleisön suosioon HPR nousi kuitenkin vasta kevätkaudella 1993, jolloin ohjelma siirtyi torstain myöhäisiltaan ja juontajaparivaljakoksi vakiintui Rantalainen ja Sarasvuo. Vuonna 1995 Sarasvuo korvautui Pauli Aalto-Setälällä, ja viimeisenä keväänä Rantalaisen tilalle tuli Neil Hardwick.

Ohjelma poikkesi useimmista muista keskusteluohjelmista kahden miesjuontajan yhdistelmällä. Sarasvuon edustaman älyllisen toimittajahahmon ja Rantalaisen rääväsuisen urheilijan välille syntyi jännitteitä, jotka huipentuivat juontajien väliseen nyrkkeilyotteluun suorassa lähetyksessä. Aalto-Setälä jatkoi sittemmin Sarasvuon roolia ohjelman älykkönä, mutta Rantalaisen kiistellyn persoonan poistuminen jätti aukon, jota ei lopulta pystytty täyttämään.

Simo Rantalainen nousi usein iltapäivälehtien lööppeihin väkivaltaisen käyttäytymisensä vuoksi ja sai lopulta potkut ohjelmasta. Rantalainen muistetaan myös napakoista mielipiteistään. Hän esimerkiksi sanoi ohjelmassa, että pedofiilit pitäisi tappaa. Ohjelman myötä tuli tunnetuksi myös myöhemmin muista yhteyksistä muistettu Jari Sarasvuo.

Ohjelman vieraat liittyivät usein päivän polttaviin ja kontroversaaleihin aiheisiin. Ohjelmassa haastateltiin esimerkiksi Joensuun skinejä, "luksushuoraa", entisiä saatananpalvojia ja Pekka Siitointa.

Ohjelmaan sai lähettää palautetta faksilla, ja lähetettyjä viestejä luettiin haastatteluiden välissä. Usein katsojat toivoivat ohjelmaan vieraita, jotka olivat jo olleet lähetyksessä aiemmin, jolloin juontajat aina sanoivat: "Katsokaa näitä ohjelmia!". Toinen ohjelmasta tutuksi tullut hokema oli Simo Rantalaisen "Onnea valitsemallanne tiellä!", joka kuultiin useiden haastatteluiden päätteeksi.

Simo Rantalaisen vuonna 2009 julkaistussa kirjassa Hyvät, pahat ja munat kerrotaan muun muassa ohjelman teosta.

Juontajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]