Hypertymesia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperthymesia (kreikan sanasta thymesis, 'muistaminen' ja hyper, 'ylenmääräinen', 'liika') tunnetaan myös nimillä: Highly Superior Autobiographical Memory lyh. HSAM, on erittäin harvinainen neurologinen tila jossa henkilö muistaa elämässä tapahtuneet asiat päivämäärien ja jopa kellon tarkkuudella vuosikymmenien taakse. Vuonna 2017 tällaisia supermuistin omaavia henkilöitä arveltiin olevan n. 60 [1] Tutkijat eivät ole pystyneet selittämään sitä, miten nämä henkilöt pystyvät käsittelemään ja muistamaan hyvin suuria tietomääriä. Jotkut tutkijat ovat taas epäilleet tällaista muistamisen kykyä, koska joillakin "supermuisti" keskittyy vain tiettyihin osa-alueisiin.

Tutkimuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supermuistajilla on esitetty olevan isolla osalla pakko-oireita. Tutkimuksissa katsottiin, että 11 supermuisti-koehenkilöllä oli eroavaisuuksia yhdeksällä aivoalueella, joista kaksi on yhteydessä pakko-oireisiin.[2] [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rodriugez McRobbie, Linda: Total recall: the people who never forget The Guardian. 8.2.2017. Viitattu 18.7.2017. (englanniksi)
  2. Virtanen, Sofia: Osa ihmisistä muistaa tarkasti elämänsä jokaisen päivän varhaislapsuuden jälkeen – Tutkijat: Erikoinen muoto pakko-oireisesta häiriöstä? Tekniikka ja talous. 4.4.2016.
  3. People who never forget their past could have unique kind of OCD New Scientists. 1.4.2016. Viitattu 18.7.2017. englanti
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.