Hyosung

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyosung Comet GT125 on nakumallinen nelitahtinen kevytmoottoripyörä Etelä-Koreasta. Ulkomitoiltaan yksi suurimmista kevytmoottoripyöristä on kokonsa ja painonsa vuoksi mukava ja tasainen käsitellä niin kaupungissa kuin maantiellä. Matala kulutus ja suuri polttoainetankki on Hyosungin vahvuuksia. Kritiikkiä pyörä saa suuresta kuivapainostaan.

Ulkoisesti pyörä muistuttaa isompaa GT650-mallia, sillä molemmissa käytetään samoja katteita, tankkia ja penkkejä. Pyörät ovat samankokoiset ja monesti piikkiversiota luullaan suuremmaksi.

Moottorina toimii ilma-/öljyjäähdytteinen V2-moottori varustettuna kahdella Mikuni BDS26-kaasuttimella, kaksilla nokka-akseleilla ja yhteensä kahdeksalla venttiilillä. Moottorille luvataan täydet 15 hevosvoimaa. Vääntö on hyvä, mutta ripeys kärsii suuresta painosta. Huippunopeus on noin 110-115 km/h mutta matkanopeus pysyy helposti 100 km/h.

GT125 on Comet-mallisarjan pienin malli. Muita malleja katteettomat GT250 ja GT650 sekä katetut mallit GT125R, GT250R ja GT650R. 250-kuutioista mallia ei ole tuotu Suomen markkinoille.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottori V2 DOHC 8V 124cc
Teho 10,9 kW/10500 rpm vääntö 10,2 Nm/9750 rpm
Akseliväli 1445 mm
Maavara 180 mm
Pituus 2080 mm
Leveys 760 mm
Korkeus 1120 mm
Kuivapaino 150 kg
Polttoainetilavuus 17 litraa
Öljytilavuus 1,4-1,6 litraa
Akku 12 V 12 Ah
Renkaat (etu/taka) 110/70-17 54H / 150/70-17 69H
Etuhaarukan öljytilavuus 262 ml
Sytytystulpat NGK CR8E

Huolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Määräaikaishuoltoihin kuuluu yleiset tarkistukset, rasvaukset ja öljyämiset. Comet ei vaadi oikeastaan muita kuin kulutusosien vaihtoa, sytytystulppien, öljyjen, ilman- ja öljynsuodattimien vaihtoa. Mäntää tai moottorin laakereita ei tarvitse vaihtaa käytännössä ollenkaan (ellei niihin ilmene selvää vikaa).

Viritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyosungissa ei ole varsinaisia kuristuksia, mutta suutinsarjalla saavutetaan parempi kiihtyvyys ja kiihdytyksessä "kuolleet kohdat" saadaan pois. Suutinsarjan asentamisesta ja itse tekemisestä löytyy artikkeli Kevytmoottoripyörien kuristukset-osiosta. Suutinsarjaa myy maahantuoja.

Suurempaa sylinterisarjaa tarjoaa ranskalainen Unlimited-Power, mutta sen hinta/hyötysuhde on olematon. Kaasuttimet ovat sopivan kokoiset, eivätkä ahdista. Moottorin koneistustyöt ovat myös kalliita ja niistä saatu hyöty ei ole valtava.

Pakoputkiston vaihdolla on myös melko mitätön vaikutus tehoihin, mutta äänenvaimentimen vaihdolla kauniit V2-moottorin äänet pääsevät paremmin esille. Slip-on-vaimentimia myydään monessa verkkokaupassa. Vaimentimen kiinnityslaipan pulttijako on 4 x 50 mm.

Tyyppiviat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyosungilla ei ole montaa tyyppivikaa. Sivujalan ja kytkimen turvakytkimissä ilmenee ajan myötä häiriöitä, jotka korjaantuvat uusilla osilla tai ohittamalla ne. Toinen vika on alipaineletkujen hapertuminen, joka saattaa aiheuttaa ongelmia polttoaineen saannin ja syötön kanssa.

Myynti ja varaosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörää myy ja tuo maahan MotorPower Finland. Suomessa varaosasaanti on hyvä, sillä maahantuojalla on laajat varastot. Kulutusosia saa myös tarvikkeena suurimmista pyöräliikkeistä sekä verkkokaupoista. Suoraan Koreasta tilaamalla varaosat ovat lähes puolet halvempia ja tulevat nopeasti perille lentorahtina.

Maahantuoja: MotorPower Finland Varaosia: RichardHyosung Korean Bike Parts HyosungSource HyosungParts Asia

Korjaamokäsikirja: GT125 Service Manual