Hyötykasviyhdistys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyötykasviyhdistys on aateellinen yhdistys, jonka perustivat toimittaja Risto Nurmi ja professori Toivo Rautavaara kesällä 1978. Yhdistyksen keskeisenä sisältönä oli hyötykasviyhdistyksen toiminnassa luonnon ja viljeltyjen hyötykasvien tuntemuksen lisääntyminen ja käyttö. Perusajatuksena oli silloin solmia uudelleen jo katkenneet yhteydet luontoon. Rautavaara oli luonnon hyötykasvien ja viljeltyjen hyötykasvien tuntemuksen lisääjä. Hänelle oli tärkeää vanhojen viljelyskasvien perinteen jatkuminen ja niin se on jatkunutkin tähän päivään asti Annalassa. [1]

Yhdistys sijaitsee Annalan huvilassa, Arabianrannassa ja Hämentieen varrella. Anu Ranta on hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja, joka tuli Annalaan vuonna 1988. Hän on vastuussa toiminnan sisällöstä ja toimittaa lehdet ja siemenluettelot.

Hyötykasviyhdistyksen toiminnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annalan hyötykasviyhdistys toimii yhdistyksen jäsenien kautta. Yhdistys järjestää kursseja ja julkaisee kirjoja ja lehtiä, kuten jäsenlehteä Pähkylä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehdessä käsitellään laajasti keittiökasvien ja yrttien viljelyä ja käyttöä unohtamatta luonnonkasvien hyötykäyttöä. Sieltä saa myös neuvoja vaikeisiin puutarhapulmiin.

Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia kuten kekrijuhla (viljelykauden päättyminen), laskiaisjuhla, talvitori, syystori, joulutori ja hyvin tunettu tiistaikahvila, jossa voi pullan ja kahvin lomassa nauttia puutarha-aiheisista esitelmistä. Kesäisin, jolloin on kasvukausi, järjestetään ilmaisia puutarhateemailtoja ja maksullisia puutarhakierroksia ryhmille kupillisen kahvin tai teen hinnalla.

Eri järjestettäviä kursseja ovat muun muassa yrttisaippuakursseja, kasvien värjäyskursseja, viljelykursseja ja ruokakursseja, joilla tehdään mm. etikoita ja yrttisekoituksia.

Alku & Juuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku & Juuri -puutarhapuoti sijaitsee Helsingin Töölössä, lähellä Sibelius-monumenttia ja on Hyötykasviyhdistyksen omistama. Monipuolisen ja historiallisesti kiinnostavan siemenvalikoiman lisäksi viherpeukalo löytää sieltä alan kirjallisuutta ja paljon muuta puutarhanhoitoon innoittavaa.kenen mukaan? Alku & Juuri suosii perinnekasveja kuten vanhoja kauppakantoja. Heillä on vanha valikoima 1700-luvulta olevia lajikkeita. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]