Hyönteishotelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksityiselle maatilalle Espanjaan pystytetty hyönteishotelli.
Saksalainen hyönteishotelli, joka on suojattu linnuilta metalliverkolla.

Hyönteishotelli tai ötökkähotelli on hyönteisille rakennettu pönttömäinen keinopesä.[1] Hyönteishotelli tarjoaa eri hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia.[2] Ihminen hyödyntää hyönteishotelleja pölyttäjähyönteisten houkuttelemiseksi hedelmäpuihin ja marjapensaisiin.[1]

Hyönteishotelli voidaan valmistaa puusta, johon porataan reikiä hyönteisille pesäkoloiksi. Hyönteiset viihtyvät kuivasta lehtipuusta kuten koivusta sahatussa pöllissä, sillä havupuut ovat niille liian pihkaisia.[3] Hyönteishotellin voi rakentaa myös korsista kuten koiranputkesta tai järviruo'osta. Pöntössä voidaan käyttää myös esimerkiksi käpyjä, hamppua ja kaarnaa. Pönttö ripustetaan ulos seinään tai puuhun kasvillisuuden yläpuolelle sellaiseen asentoon, että reikiin ei mene vettä.[1] Etelän tai lännen suuntaan asetettu pönttö on lämmin ja hyönteisille parhaiten soveltuva. Pöntöissä voidaan käyttää metalliverkkoja suojaamaan koloja linnuilta. Ampiaisten pesintä estetään ahtamalla materiaalit tiiviisti pönttöön.[2]

Tyypillisiä hyönteishotellin asukkaita ovat koloissa pesivät myrkkypistiäiset ja niiden loiset. Yleisimpiä lajeja Suomen hyönteishotelleissa ovat esimerkiksi rusomuurarimehiläinen, kantomehiläinen ja muut erakkomehiläiset, erakkoampiainen sekä hirsioksahukka ja muut petopistiäiset.[4]

Hyönteishotellissa on asukkaita myös talvella, sillä hyönteiset talvehtivat siellä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ida Niva: Hyönteishotellibuumi on nyt päällä – suurin osa kaupasta ostettavista hotelleista ei toimi Suomessa Helsingin Uutiset. 29.7.2018. Viitattu 2.7.2019.
  2. a b Maria Erma: Oletko ihmetellyt pieniä taloja muistuttavia rakennelmia puissa? Kyseessä ovat hyönteishotellit Aamulehti. 13.8.2017. Viitattu 2.7.2019.
  3. Päivikki Koskinen: Haluatko houkutella pihaasi pölyttäjiä? Älä tuhoa kukkivia pajuja ja avaa hyönteisille mesibaari Yle. 8.5.2018. Viitattu 7.7.2019.
  4. Juho Paukkunen: Minkälaisia ötököitä asuu hyönteishotellissa? En haluaisi sinne ampiaisia Helsingin Sanomat. 10.5.2019. Viitattu 2.7.2019.
  5. Anna Takala: Hyönteishotelli pelastaa liian siistin puutarhan Yle uutiset. 30.6.2015. Viitattu 2.7.2019.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Orlow, Melanie von: Hyönteishotelli : rakenna koti pölyttäjähyönteisille : 30 helppoa mallia. Suomentanut Syvänperä, Tuula. Minerva, 2014. ISBN 9789524928823.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]