Huvudstaleden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pusikkoon päättyvä moottoritieramppi Pampaslänkenin liittymässä.
Opiskelijoiden asuntoparakkeja hylätyllä moottoritiellä.

Huvudstaleden oli suunniteltu poikittaisyhteys Tukholman ja Solnan välille Brommaplanilta Essingeledenille ja Klarastrandsledenille. Väylää suunniteltiin kaupunkimoottoritieksi ja sen rakennustyöt aloitettiin 1964, mutta se ei koskaan kokonaisuudessaan valmistunut.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvulla tuli ajankohtaiseksi tieyhteyksien kehittäminen Tukholman keskikaupungin ja sen läntisten esikaupunkien välillä. Solnan vuoden 1958 yleiskaavassa ja "1960-luvun Tukholman liikenneväyläsuunnitelmassa" esitettiin tielinjaus Brommaplan–Ulvsundavägen–Bällstaviken–Huvudsta–Västra skogen–Karlbergs slott–Essingeleden–Klarastrandsleden. Rakennustyöt ensimmäisellä osuudella Ulvsundavägenin ja Frösundaledenin välillä aloitettiin 1964, samanaikaisesti Bällstavikenin ylittävän Huvudstabron-siltatyön kanssa. Ne molemmat vihittiin käyttöön 1967. Väylä suunniteltiin ja toteutettiin moottoritietasoiseksi. Tien jatkolle läpi Solnan tehtiin tilavaraukset ja risteäville kaduille rakennettiin sillat. Jopa eritasoliittymien rampit Essingeledenille rakennettiin valmiiksi. Rampit ovat vielä nykyäänkin nähtävissä Pampaslänkenin liittymässä.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työtä ei alkuvaiheen jälkeen kuitenkaan jatkettu koska se olisi edellyttänyt alkuperäissuunnitelmista poiketen kilometrin pituisen tunnelin kaivamista Huvudstan alle ympäristönäkökulmien noustua esille. Joitain pienempiä töitä silti tehtiin Pampaksen liittymässä 1982–1984. Siellä Tomtebodan postiterminaalin suuntaan johtava ramppi päättyy nyt pusikkoon. Nykyään Norrbyledenin nimellä tunnetun tien itäpää on liitetty Frösundaledeniin ja siitä itäänpäin jatkuvalla 200 metrin hylätyllä moottoritiepätkällä on opiskelijoiden asuntoparakkeja.