Huumekala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huumekala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Merikokit Callionymidae
Suku: Synchiropus
Laji: picturatus
Kaksiosainen nimi

Synchiropus picturatus
(Peters, 1877)

Katso myös

  Huumekala Wikispeciesissä
  Huumekala Commonsissa

Huumekala (Synchiropus picturatus, syn. Pterosynchiropus picturatus, Callionymus picturatus)[2] on vihertävänvärinen, läntisellä Tyynellä valtamerellä tavattava merikokki.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekala kasvaa noin 7 senttimetrin mittaiseksi. Sen vartalo on pyöreämuotoinen. Vihertävällä pohjalla on oransseja renkaita joiden sisus on tummemman vihreä. Kutuaikana koiraan värit voivat olla vielä räikeämmät.[3] Huumekaloilla ei ole suomuja, mutta niiden iho on paksuhkon, pahanmakuisen liman peitossa, joka suojaa niitä pedoilta. Lisäksi koiraan selkäevän eturuodosta on muodostunut piikiksiselvennä, jolla on itsepuolustuksen lisäksi käyttöä kosimamenoissa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekala elää luonnossa Läntisellä Tyynellämerellä.[4] Se asettuu hiekkapohjaisille matalille koralliriutan alueille, missä se piileksii korallien ja soran joukossa.[5]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekala tarvitsee rauhallisen akvaarion ja paljon piiloja. Se lähtee tyypillisesti liikkeelle illansuussa ja etsiskelee pikkueläimiä.

Huumekalat ovat lisääntyneet myös akvaariossa. Hyvissä oloissa ne muodostavat varsin helposti kutuparin, joka uiskentelee yhdessä ja kutee säännöllisesti erikoisen kututanssin aikana. Poikaset ovat pieniä, ja niiden ruokkiminen on vaikeaa.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekala syö pienikokoista liharuokaa, joskus vain itse pyydystämiään eläviä pieneliöitä. Siksi se menestyy parhaiten kypsässä riutta-akvaariossa. Sopivat vesiarvot ovat lämpötila 22–25 °C; suolaisuudesta kertova ominaispaino 1,020–1,025 ja pH 8,1–8,4.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Williams, J.T.: Synchiropus picturatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.1.2024. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 99. (suom. nimi). Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. Kuva Aquabasessa
  4. Meriakvaarion perustamismanuaali
  5. Synchiropus picturatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  6. Pet education

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]