Husby-Sjuhundran kirkko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Husby-Sjuhundra)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Husby-Sjuhundran kirkko
Husby-Sjuhundra kyrka
Kirkkokunta Ruotsin kirkko
Hiippakunta Uppsalan hiippakunta
Seurakunta Husby, Skederid och Rö församling
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Husby-Sjuhundran kirkko (ruots. Husby-Sjuhundra kyrka) on Husby-Sjuhundran seurakunnan kirkkorakennus samannimisessä kylässä Rimbon pastoraatissa Uppsalan hiippakunnassa Ruotsissa. Se sijaitsee noin kymmenen kilometriä Norrtäljestä länteen, Rimbon ja Uppsalan suuntaan. Noin 150 metrin päässä kirkon eteläpuolella virtaa Husby-joki (Husbyån) itään. Nimi Husby viittaa paikalla aikanaan sijainneeseen kuninkaankartanoon.

Nykyinen kirkkorakennus valmistui 1100-luvun lopulla. Se on tehty rappaamattomasta harmaakivestä. Kirkko on omistettu Pyhälle Laurille. Sen rakennutti todennäköisesti Eerik Pyhän poika Knuut Eerikinpoika.

Paikalla on tiettävästi aiemmin sijainnut puukirkko. Kirkon kuori oli alun perin kapeampi. Nykyinen kuori on 1200-luvun puolivälistä. Goottilaistyyliset kattorakenteet ovat peräisin 1400-luvulta. Keskiajan lopulla kirkon eteläpuolelle lisättiin asehuone.

Jo varhaisessa vaiheessa kirkon länsiosaan pystytettiin torni. Vuonna 1728 torni hajotettiin ja kirkkoa pidennettiin yhdeksällä metrillä. Kun kellotapuli kaatui myrskyssä vuonna 1806 päätettiin asehuoneen päälle rakentaa uusi kellotorni. Se valmistui vuonna 1812; sen yläosa on rakennettu puusta.

Kuorissa on 1300-luvulta peräisin olevia kalkkimaalauksia. Tamminen madonnankuva on 1200-luvulta, triumfikrusifiksi 1300-luvun jälkipuoliskolta. Alttarikaappi on 1400-luvulta. Alttaritaulu ja saarnastuoli ovat peräisin 1700-luvulta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Husby-Sjuhundran kirkko.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Husby-Sjuhundra kyrka
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.