Hurrikaani Stan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hurrikaani Stan oli Atlantin hurrikaanikauden 2005 kahdeksastoista nimetty trooppinen myrsky ja kymmenes hurrikaani. Se oli suhteellisen heikko hurrikaani, kategorian 1 hurrikaani Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla, joka aiheutti pahoja tulvia ja maanvyöryjä Keski-Amerikassa, erityisesti Guatemalassa, El Salvadorissa ja eteläisessä Meksikossa. Stan aiheutti ainakin 769 ihmisen kuoleman, ja kuolinluvun on ennustettu nousevan jopa yli 2000:n. Stan saattaa näin nousta Atlantin hurrikaanikauden 2005 eniten ihmisiä surmanneeksi hurrikaaniksi, ohi Yhdysvalloissa riehuneen hurrikaani Katrinan.

Myrskyn kehitys ja reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Stanin reitti

Stan kehittyi trooppiseksi myrskyksi Jukatanin niemimaan edustalla 2. lokakuuta trooppisesta matalapaineesta. Se iski samana päivänä maihin Jukatanissa ja heikkeni trooppiseksi matalapaineeksi ennen siirtymistään eteläiselle Meksikonlahdelle.

Stan saavutti jälleen trooppisen myrskyn voiman ja lopulta hurrikaanin voiman 4. lokakuuta. Se iski maihin samana päivänä Kaakkois-Meksikossa, Veracruzin kaupungin eteläpuolella.

Myrsky aiheutti tulvia, maanvyöryjä ja kovia tuulia läpi sen reitin eteläisessä ja itäisessä Meksikossa sekä läpi Keski-Amerikan. Suurin osa tuhoisista tulvista aiheutui Stanin ulommista osista.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainakin 769 ihmisen kerrotaan kuolleen Stanin vaikutuksesta, ja kuolinluvun uskotaan kasvavan vielä rajusti. Pahinta tuhoa Stan aiheutti Guatemalassa, jossa ainakin 652 ihmistä on kuollut ja lisäksi mm. Panabajin kylän 1400 asukkaan pelätään kuolleen mutavyöryssä, joka hautasi sen alleen.