Hurrikaani Ophelia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hurrikaani Ophelia satelliittikuvassa 14. syyskuuta 2005

Hurrikaani Ophelia oli 15. nimetty trooppinen myrsky vuoden 2005 Atlantin hurrikaanikaudella ja tuon kauden kahdeksas trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin lievimpään eli 1. luokkaan. Myrsky aiheutti tuhoja Yhdysvaltojen rannikolla Floridasta Pohjois-Carolinaan. Sen liike pitkin Yhdysvaltojen etärannikkoa oli harvinaisen hidas ja reitti mutkitteleva, ja myrskyn voimakkuus vaihteli sen elinaikana suuntaan ja toiseen.

Ophelian kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ophelia sai alkunsa keskileveysasteiden matalapaineesta syyskuun alussa. Kylmään rintamaan syntyi pitkulainen matalapaine, joka liikkui etelään. Siitä kehittyi trooppinen matalapaine Bahamasaarten lähistöllä 6. syyskuuta. Ophelia voimistui trooppiseksi hirmumyrskyksi vain noin kuuden tunnin ajaksi 8. syyskuuta. Se heikkeni takasin trooppiseksi myrskyksi ja voimistui uudelleen seuraavana päivänä, heikkeni jälleen ja voimistui kolmannen kerran 10. syyskuuta, jolloin se pysyi hurrikaaniluokassa 36 tunnin ajan. Viimeinen eli neljäs voimistuminen tapahtui 14. syyskuuta. Silloin Ophelian tuulet olivat voimakkaimmillaan, noin 38 m/s.

Ophelian aiheuttamat vahingot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Ophelia surmasi yhden ihmisen, joka hukkui korkeaan aallokkoon Palm Beachissa Floridassa. Vakuutusyhtiöiden keskusliiton arvion mukaan aineelliset tuhot olivat 35 miljoonaa dollaria. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.