Hurrikaani Jeanne

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Satelliittikuva hurrikaani Jeannesta
Hurrikaani Jeannen reitti

Hurrikaani Jeanne oli vuoden 2004 Atlantin hurrikaanikauden tuhoisimpia hurrikaaneja. Se surmasi yli 3 000 ihmistä Haitissa aiheuttamissaan tulvissa ja maanvyörymissä. Jeanne oli myös kauden neljäs hurrikaani, joka iski Floridaan, missä se aiheutti vajaan seitsemän miljardin dollarin aineelliset tuhot.

Myrskyn kehitys ja reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeanne sai alkunsa trooppisesta matalapaineesta, joka kehittyi Guadeloupen saaren itäpuolella 13. syyskuuta. Siitä tuli trooppinen myrsky Jeanne seuraavana päivänä, ja se iski maihin Puerto Ricon saarella 15. syyskuuta. Puerto Ricon ylityksen jälkeen Jeanne saavutti hurrikaanin voiman ja iski maihin Dominikaanisessa tasavallassa Hispaniolan saarella seuraavana päivänä. Jeanne liikkui hitaasti saaren yli ja heikkeni edelleen trooppiseksi matalapaineeksi poistuessaan saarelta. Vaikka Jeanne ei iskenyt Haitiin suoraan, myrsky oli tarpeeksi suuri aiheuttaakseen tulvia ja mutavyöryjä, erityisesti valtion luoteisosissa.

Liikkuessaan Hispaniolan saarelta pohjoiseen Jeanne vahvistui jälleen hurrikaaniksi 20. syyskuuta ja vaelsi useita päiviä (kierrettyään kokonaisen ympyrän) ennen kuin se alkoi liikkua vakaasti länteen kohti Bahamaa ja Floridaa. Jeanne vahvistui entisestään 3. luokan hurrikaaniksi Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla ennen iskemistään Luoteis-Bahamaan ja lopulta Floridan osavaltioon Yhdysvalloissa . Se iski vain n. kolme kilometriä etelään paikasta, jonne hurrikaani Frances oli iskenyt kolmea viikkoa aiemmin.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puerto Rico[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkötapaturmien ja rakenteellisten vaurioiden estämiseksi koko saaren sähköt katkaistiin, mistä seurasi kuitenkin epäsuorasti kolmen ihmisen kuolema ja 200 miljoonan dollarin aineelliset vahingot. 600 000 ihmistä jäi ilman juoksevaa vettä. Kaikkiaan seitsemän ihmisen on kerrottu kuolleen Jeannen vaikutuksista.

Dominikaaninen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkuessaan hitaasti valtion pohjoisosien yli myrsky vaurioitti monia koteja Samanán provinssissa. Ainakin 18 ihmistä sai surmansa.

Haiti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion pohjoisosien vuorten rankkasateet (n. 33 cm) aiheuttivat ankaria tulvia ja maanvyörymiä Arboniten alueella, erityisesti Gonaïvesin rantakaupungissa. Viranomaiset raportoivat 3 006 ihmisen kuolleen, joista 2 826 kuoli Gonaïvesissa. Lisäksi 2 601 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen. Tulvat syntyivät vasta myrskykeskuksen jo jätettyä Haitin, joten alue oli myrskyvaroitusten ulkopuolella.

Monet kuolleista jäivät hautaamatta päiväkausiksi, ja avustustyöntekijöiden piti haudata ruumiita suuriin joukkohautoihin estääkseen tautien leviämisen. Jotkut ruumiista huuhtoutuivat mereen. Pahimmilla tuhoalueilla esiintyi myös laajalti ryöstelyä.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonat ihmiset Floridassa jäivät ilman sähköjä - jotkut jo kolmatta kertaa kuukauden sisään johtuen aiemmin alueelle iskeneistä hurrikaani Charleysta ja hurrikaani Francesista. Ainoastaan viisi ihmistä kuoli Yhdysvalloissa myrskyn vaikutuksesta - kolme Floridassa, yksi Etelä-Carolinassa ja yksi Virginiassa. Jeanne aiheutti kuitenkin arviolta 6,9 miljardin dollarin aineelliset vahingot, mikä teki siitä kahdeksanneksi kalleimman Yhdysvaltoihin iskeneen hurrikaanin. Jeannen aiheuttamia vahinkoja oli vaikea erottaa vain kolme viikkoa aiemmin alueelle iskeneen hurrikaani Francesin tuhoista.

Nimi "Jeanne" vedettiin myrskyjen nimien listoilta keväällä 2005 sen aiheuttamien tuhojen vuoksi.