Hurrikaani Jeanne

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Satelliittikuva hurrikaani Jeannesta
Hurrikaani Jeannen reitti

Hurrikaani Jeanne oli Atlantin hurrikaanikauden 2004 tuhoisimpia hurrikaaneja. Se surmasi yli 3000 ihmistä Haitilla aiheuttamissaan tulvissa ja maanvyörymissä. Jeanne oli myös kauden neljäs hurrikaani, joka iski Floridaan, jossa se aiheutti vajaan 7 miljardin dollarin aineelliset tuhot.

Myrskyn kehitys ja reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeanne sai alkunsa trooppisesta matalapaineesta, joka kehittyi Guadeloupen saaren itäpuolella 13. syyskuuta. Siitä tuli trooppinen myrsky Jeanne seuraavana päivänä ja iski maihin Puerto Ricon saarella 15. syyskuuta. Puerto Ricon ylityksen jälkeen Jeanne saavutti hurrikaanin voiman ja iski maihin Dominikaanisessa tasavallassa Haitin saarella seuraavana päivänä. Jeanne liikkui hitaasti saaren yli ja heikkeni edelleen trooppiseksi matalapaineeksi poistuessaan saarelta. Vaikka Jeanne ei iskenyt Haitiin suoraan, myrsky oli tarpeeksi suuri aiheuttaakseen tulvia ja mutavyöryjä, erityisesti valtion luoteisosissa.

Liikkuessaan Haitin saarelta pohjoiseen Jeanne vahvistui jälleen hurrikaaniksi 20. syyskuuta ja vaelsi useita päiviä (kierrettyään kokonaisen ympyrän) ennen kuin se aloitti liikkumaan vakaasti länteen kohti Bahamaa ja Floridaa. Jeanne vahvistui entisestään, kategorian 3 hurrikaaniksi Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla, ennen iskemistään Luoteis-Bahamaan ja lopulta Floridan osavaltioon Yhdysvalloissa samalla voimalla. Se iski vain n. kolme kilometriä etelään paikasta, jonne hurrikaani Frances oli iskenyt kolmea viikkoa aiemmin.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puerto Rico[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkötapaturmien ja rakenteellisten vaurioiden estämiseksi koko saaren sähköt katkaistiin, mistä kuitenkin seurasi epäsuorasti kolmen ihmisen kuolema ja 200 miljoonan dollarin aineelliset vahingot. 600 000 ihmistä jäi ilman juoksevaa vettä. Kaikkiaan seitsemän ihmisen on kerrottu kuolleen Jeannen vaikutuksista.

Dominikaaninen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkuessaan hitaasti valtion pohjoisosien yli myrsky vaurioitti monia koteja Samanán provinssissa. Ainakin 18 ihmistä sai surmansa.

Haiti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion pohjoisosien vuorten rankkasateet (n. 33 cm) aiheuttivat ankaria tulvia ja maanvyöriä Arboniten alueella, erityisesti Gonaïvesin rantakaupungissa. Viranomaiset raportoivat 3006 ihmisen kuolleen, joista 2826 kuoli Gonaïvesissa. 2601 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Tulvat aiheutuivat vasta myrskyn keskuksen jo jätettyä Haitin, joten alue oli myrskyvaroitusten ulkopuolella.

Monet kuolleista jäivät hautaamatta päiväkausiksi, ja avustustyöntekijöiden piti haudata ruumiita suuriin joukkohautoihin estääkseen tautien leviämisen. Jotkut ruumiista huuhtoutuivat mereen. Pahimmilla tuhoalueilla esiintyi myös laajalti ryöstelyä.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonat ihmiset Floridassa jäivät ilman sähköjä - jotkut jo kolmatta kertaa kuukauden sisään johtuen aiemmin alueelle iskeneistä hurrikaani Charleysta ja hurrikaani Franceksesta. Ainoastaan viisi ihmistä kuoli Yhdysvalloissa myrskyn vaikutuksesta - kolme Floridassa, yksi Etelä-Carolinassa ja yksi Virginiassa. Se aiheutti kuitenkin arviolta 6,9 miljardin dollarin aineelliset vahingot, tehden siitä kahdeksanneksi kalleimman Yhdysvaltoihin iskeneen hurrikaanin. Jeannen aiheuttamia vahinkoja oli vaikea erottaa vain kolme viikkoa aiemmin alueelle iskeneen hurrikaani Franceksen tuhoista.

Nimi "Jeanne" vedettiin myrskyjen nimien listoilta keväällä 2005 sen aiheuttamien tuhojen vuoksi.