Hurrikaani Fran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurrikaani Fran saapumassa rannikolle Cape Fearin lähellä Pohjois- Carolinassa 5. syyskuuta 1996. Infrapunakanavan sääsatelliittikuva, jossa pilven kylmimmät osat on väritetty.
Franin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Fran oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Fran oli kuudes nimetty trooppinen myrsky vuoden 1996 Atlantin hurrikaanikaudella ja tuon kauden kolmas trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin 3. luokkaan. Myrsky aiheutti tuhoja lähinnä Yhdysvaltojen itäosassa, jossa 26 henkeä sai surmansa. Aineellisia vahinkoja arvioitiin kertyneen kolmen miljardin sen aikaisen Yhdysvaltain dollarin edestä.[1]

Fran kehittyi melko hitaasti, osittain siksi, että se seurasi sitä ennen kehittynyttä hurrikaani Eduardia, joka vaikutti ilmakehän virtauksiin Franin kehitysalueella. Fran ylitti Atlantin viidessä päivässä melko suoraan lännestä itään. Se saapui Vähä-Antilleille 27. elokuuta ja voimistui trooppiseksi myrskyksi. Se voimistui hurrikaaniksi 29. elokuuta, mutta heikkeni takaisin trooppiseksi myrskyksi jo seuraavana päivänä.

31. elokuuta Eduard oli ehtinyt kauas, ja Fran voimistui uudelleen hurrikaaniluokkaan. Ohittaessaan Bahamasaaret 3. syyskuuta Fran oli voimistunut Saffirin-Simpsonin 3. luokkaan, ja sen tuulet puhalsivat 51 m/s. Voimakkaimmillaan Fran oli seuraavana päivänä Floridan edustalla: maksimituulennopeudeksi arvioitiin 54 m/s, ja epäviralliset puuskamittaukset ovat näyttäneet yli 60 m/s:ä. Satelliittikuvista nähtiin, että Fran oli harvinaisen laaja-alainen hurrikaani.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Preliminary Report Hurricane Fran National Hurricane Center

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.