Hurrikaani Fifi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fifin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Fifi oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Fifi oli tuhoisa trooppinen hirmumyrsky vuonna 1974.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fifi syntyi Afrikan länsirannikolla 8. syyskuuta havaitusta säähäiriöstä. Se ylitti Atlantin viikossa ja kehittyi trooppiseksi matalapaineeksi Karibialla 14. syyskuuta. Se liikkui länteen ja voimistui hitaasti saavuttaen trooppisen myrskyn voiman 16. syyskuuta. Trooppisen hirmumyrskyn mitat Fifi saavutti syyskuun seitsemäntenätoista.

Tuulet olivat voimakkaimmillaan, kun Fifi pyyhki Hondurasin pohjoisrannikkoa 18.–19. syyskuuta. Kun myrsky iski Belizeen 19. syyskuuta, se oli kakkosluokan hurrikaani Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Fifi jatkoi matkaansa yli Guatemalan ja Meksikon, heikkeni trooppiseksi matalapaineeksi, mutta jatkoi matkaansa Tyynenmeren puolelle. On hyvin harvinaista, että trooppinen hirmumyrsky kulkee kahdella valtamerellä.

Tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahimmat tuhot osuivat Belizeen, Hondurasiin, Guatemalaan ja Meksikoon. Eri lähteiden mukaan 3 000–10 000 ihmistä sai surmansa[1]; useimmat heistä hukkuivat rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa. Aineelliset vahingot olivat mittavat: Hondurasissa tuhoutui 95% banaanisadosta, ja likimain koko kalastuslaivasto. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NOAA
  2. Hurricase Shutters Florida
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.