Hurrikaani Elena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurrikaani Elena
Elena kuvattuna avaruussukkulasta 1.9.1985
Elena kuvattuna avaruussukkulasta 1.9.1985
Alin paine: 953 hPa
Kovin tuuli: 56 m/s
Kuolleita: 9
Tuhot: 1,3 miljardia USD
Elenan reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Elenan reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Aiheesta muualla

Hurrikaani Elena Commonsissa

Hurrikaani Elena oli vuoden 1985 viides nimetty trooppinen myrsky Atlantin hurrikaanikaudella, ja tuon kauden neljäs trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin tasolle kolme, kun se iskeytyi maihin. Myrsky aiheutti tuhoja Yhdysvaltojen Meksikonlahden rannikolla, etenkin eroosiota ja osteriviljelmien tuhoa Floridassa.[1] Elenan reitti oli poikkeuksellinen, sillä se pyörähti silmukan rannikolla ja lähestyi samoja alueita kahdesti. Lähes miljoona floridalaista lähti evakkoon Louisianaan.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset merkit säähäiriöstä, joka myöhemmin kehittyi hurrikaaniksi, nähtiin Cap Verden pohjoispuolella 23. elokuuta 1985. Se kehittyi trooppiseksi myrkyksi ja lähestyi Kuubaa 27. elokuuta. Se sai nimen Elena 28. päivänä, kun sen keskus oli Kuuban yllä ja lentokoneilla mitattiin 26 m/s tuulia. Hurrikaanin voiman se saavutti 29. elokuuta. Hurrikaanin virtausta ohjaavat ylemmän ilmakehän virtaukset muuttivat suuntaansa kahdesti, ja niin Elena pyörähti Floridan rannikolla ennen kuin se iskeutyi maihin lähellä Biloxia Mississippin osavaltiossa.

Hurrikaanin voimakkuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmanpaine kävi alilmmillaan 951 hPa:ssa. Suurin mitattu keskituuli oli 47 m/s, puuskat 61 m/s. Rankimmat sateet saatiin Floridan niemimaan pohjoisosassa, 290.6 mm. Hyökyaallot merellä kasvoivat kolmimetrisiksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Susan DeFord: One-two punch of Kate and Elena have beaches on the ropes Marraskuu 1983. Tallahassee Democrat. Arkistoitu 26.9.2007. Viitattu 10.9.2007.
  2. Robert A. Case: Annual summary of Atlantic hurricane season 1985 Monthly Weather Review.