Hurrikaani Betsy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betsy
Sääsatelliitin kuva hurrikaani Betsystä.
Sääsatelliitin kuva hurrikaani Betsystä.
Rantautui: 9. syyskuuta 1965
Laantui: 13. syyskuuta 1965
Alin paine: 941 hPa
Kovin tuuli: 69 m/s
Kuolleita: 81
Betsyn reitti. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Betsyn reitti. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Aiheesta muualla

Commons-logo.svg Hurrikaani Betsy Commonssissa

Hurrikaani Betsy oli elo-syyskuussa 1965 Karibianmerellä muodostunut hurrikaani, joka eteni Yhdysvaltojen sisämaahan ja laantui Ohiossa.

27. elokuuta 1965 Leewardsaarten itäpuolella havaittiin matalapaine, joka myöhään samana päivänä voimistui trooppiseksi myrskyksi ja sai nimen Betsy. Sen tuulet voimistuivat hurrikaaniluiokkaan 29. päivän iltana.[1] Betsy kulki länsi-luoteeseen lähes 6,7 metrin sekuntivauhtia. 28. päivänä sen nopeus voimistui ja se kulki Pienten Antillien myötäisesti lähes 8,9 m/s. 29. päivänä, 322 kilometriä Puerto Ricon San Juanista pohjois-koilliseen, Betsyn vauhti alkoi hidastua. 1. syyskuuta se kääntyi länteen ja saavutti jälleen hirmumyrskyn voimakkuuden. 7. syyskuuta myrsky kulki aivan Nassaun ohi. 8. ja 9:nnen päivien välisenä yönä Betsy kulki Florida Keysin läpi. Se oli silloin suuri trooppinen sykloni.

Meksikonlahdella Betsy voimistui ja 9:ntenä päivänä se iski kaakkoiseen Louisianaan. Se pysyi hurrikaanina varsin pitkään sisämaahan mennessään. Pohjois-Louisianassa se heikentyi trooppiseksi myrskyksi ja Memphisiin saapuessaan se oli enää trooppinen matalapaine. Betsy aiheutti Mississippin ja Ohiojokien jokilaaksoihin tulvat. Eteläisessä Ohiossa se laantui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arnold L Sugg: Hurrikane season of 1965 Monthly Weather revuiew. Viitattu 1.10.2018.