Hurrikaani Betsy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Betsy
Sääsatelliitin kuva hurrikaani Betsystä.
Sääsatelliitin kuva hurrikaani Betsystä.
Rantautui: 9. syyskuuta 1965
Betsyn reitti.  Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Betsyn reitti. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
 Commons-logo.svg Hurrikaani Betsy Commonsissa {{{sisältö}}}

Hurrikaani Betsy oli elo-syyskuussa 1965 Karibianmerellä muodostunut hurrikaani, joka eteni Yhdysvaltojen sisämaahan ja laantui Ohiossa.

27. elokuuta 1965 Leewardsaarten itäpuolella havaittiin matalapaine, joka myöhään samana päivänä voimistui trooppiseksi hirmumyrskyksi. Betsy kulki länsi-luoteeseen lähes 6,7 metrin sekuntivauhtia. 28. päivänä sen nopeus voimistui ja se kulki Pienten Antillien myötäisesti lähes 8,9 m/s. 29. päivänä, 322 kilometriä Puerto Ricon San Juanista pohjois-koilliseen, Betsyn vauhti alkoi hidastua. 1. syyskuuta se kääntyi länteen ja saavutti jälleen hirmumyrskyn voimakkuuden. 7. syyskuuta myrsky kulki aivan Nassaun ohi. 8. ja 9:nnen päivien välisenä yönä Betsy kulki Florida Keysin läpi. Se oli silloin suuri trooppinen sykloni.

Meksikonlahdella Betsy voimistui ja 9:ntenä päivänä se iski kaakkoiseen Louisianaan. Se pysyi hurrikaanina varsin pitkään sisämaahan mennessään. Pohjois-Louisianassa se heikentyi trooppiseksi myrskyksi ja Memphisiin saapuessaan se oli enää trooppinen matalapaine. Betsy aiheutti Mississippin ja Ohiojokien jokilaaksoihin tulvat. Eteläisessä Ohiossa se laantui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hurricane Betsy National Weather Service Hydrometeorological Prediction Center. Viitattu 21.3.2012. (englanniksi)
  • Hurricane Betsy National Weather Service Weather Forecast Office. Viitattu 21.3.2012. (englanniksi)