Huippukylmähoito

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cryosauna

Huippukylmähoito on hoitomuoto, jota käytetään erityisesti hoidettaessa niveltulehduksia ja kipua. Termi "kylmähoito" tulee kreikan Cryo (κρυο) eli kylmä ja sana hoito (θεραπεια) merkitys paranna. Hoito suoritetaan erillisessä kylmähuoneessa tai kylmähoitolaitteessa kuten cryosauna, jonka lämpötila on –110 °C. Hoidon aikana asiakas on hoitohuoneessa 1–3 minuuttia uima-asussa tai vastaavassa vaatetuksessa. Asiakkaan kädet, jalkaterät ja korvat suojataan, jonka lisäksi voidaan käyttää myös hengityssuojainta.[1] Kaappimallisessa kylmähoitolaitteessa eli cryosaunassa tarvitsee suojata vain jalkaterät ja kädet.

Huippukylmähoitoa ei voi käyttää sydänleikkauksen tai -kohtauksen jälkeen eikä henkilöille, joilla on sydämen tahdistin tai keinoläppä. Huippukylmähoitoa ei suositella raskaana oleville eikä niille, jotka kärsivät hoitamattomasta korkeasta verenpaineesta tai kylmäallergiasta. Astma ei kuitenkaan ole esteenä kylmähoidolle, koska hengitysilma on hoidon aikana huoneenlämpöistä.[2]

Suomessa kylmähoitoa on tarjolla tällä hetkellämilloin? vielä niukasti, mutta sitä on mahdollista saada Vuokatissa, Kirkkonummella ja Porvoossa. Vuokatissa on yksilöllinen cryosauna ja Kirkkonummella ja Porvoossa on käytössä huonejärjestelmä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huippukylmähoito on kehitetty Japanissa reumaa sairastavien kivun hoitoon 1970-luvulla, kehittäjänä pidetään professori T. Yamauchia. 1980-luvulla hoitomuoto alkoi laajeta myös Eurooppaan. Vuonna 1984 saksalainen professori Reinhard Fricke otti sen käyttöönsä reumaa ja muita TULE-sairauksia sairastavien hoitoon. Suomeen huippukylmähoito rantautui 2000-luvun alussa.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden minuutin huippukylmähoidon teho on verrattavissa avantouintiin. Huippukylmähoito on kuitenkin avantouintia tehokkaampaa alemman lämpötilan ansiosta ja myös kylmyys lisääntyy iholla vähitellen. Toistuva kylmäaltistus lisää kehon kykyä tuottaa kivunpoistoon liittyviä vasta-aineita ja parantaa yleisesti terveyttä ja suorituskykyä. Hoidon jälkeen annettu fysioterapia. osteopaattinen hoito tai itsenäinen kuntosaliharjoittelu tehostaa nivelten liikkuvuutta.

Kipujen ja turvotusten lisäksi huippukylmähoito auttaa muun muassa moniin ihosairauksiin (esimerkiksi psoriaasiin ja atooppiseen ihottumaan) unihäiriöihin ja stressioireisiin.

Kylmähuoneita käyttävät myös huippu-urheilijat kuten hiihtäjät, maratoonarit ja kamppailulajien harrastajat. Kylmähuoneesta he saavat nopeaa palautumista ja helpotusta lihaskipuihin. Kylmähoitoa saaneet ovat lisäksi kokeneet olonsa virkistyneeksi ja energiseksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huippukylmähoito (–110 °C) on turvallista (Väitöstilaisuus (Tarja Westerlund)) 27.3.2009. Oulun yliopisto. Viitattu 27.3.2009.
  2. Huippukylmähoito (Huippukylmähoito Cryo) 2011. Clinipolis Oy. Viitattu 8.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.