Hugo Sperrle

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hugo Sperrle vuonna 1942

Hugo Sperrle (7. helmikuuta 1885 Ludwigsburg, Baden-Württemberg, Saksa2. huhtikuuta 1953 München, Baijeri, Saksa) oli Saksan ilmavoimien Luftwaffen sotamarsalkka toisen maailmansodan aikana. Sperrle komensi saksalaista Kondorilegioonaa Espanjan sisällissodassa 1936–1937.

Sperrle syntyi panimonomistajan perheeseen 1885. Hän värväytyi Saksan armeijaan upseerioppilaana 1903 ja ylennettiin vänrikiksi seuraavan vuoden helmikuussa. Lokakuussa hänestä tuli luutnantti. Hän palveli 126. jalkaväkirykmentissä kunnes lokakuussa 1913 hän sai siirron sotakorkeakoulun lentokurssille. Hänestä tuli vasta perustettujen ilmavoimien ensimmäisiä upseereja.[1]

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen maailmansodan syttymiseen mennessä Sperrle oli ylennyt yliluutnantiksi. Sodan alussa hän lensi tiedustelukoneilla ja joulukuussa 1915 hänestä tuli 42. kenttälentopataljoonan komentaja. Helmikuussa 1916 hän joutui tekemään pakkolaskun, jossa hän haavoittui. Kahden sairaalakuukauden hän palasi palvelukseen ja vietti sodan loppuajan eri lentoyksiköiden komentajana. Juuri ennen sodan loppumista hänestä tuli Kölnin lentotiedustelukoulun johtaja.[1]

Sotien välinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sperrle jäi palvelemaan Versailles’n rauhansopimuksen mukaisesti kutistettuun armeijaan. Ilmavoimien lakkauttamisen jälkeen hän palveli komentajana maavoimien pienissä lento-osastoissa. Hän osallistui myös oikeistolaisten Freikorps-joukkojen toimintaan sodan jälkeen. Kun Hermann Göring perusti Luftwaffen uudestaan 1934, everstiksi ylennyt Sperrle liittyi siihen takaisin aikailematta. Hänen uransa oli nousujohteista natsivallan aikana ja hän yleni ilmavoimien kenraalimajuriksi 1935.

Kondorilegioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Legion Condor

Vuonna 1936 Espanjan sisällissota syttyi. Kenraali Francisco Francon johtamat kansallismieliset kapinoivat vasemmistojohtoista vapailla vaaleilla valittua tasavaltaa vastaan. Adolf Hitler halusi auttaa Francoa ja lähetti vapaaehtoisista kootun Kondorilegioonan taistelemaan Espanjaan Francon joukkojen puolelle. Hugo Sperrle toimi saksalaisten joukkojen komentajana.

Legioonan ensimmäiset yksiköt saapuivat maahan elokuussa ja vuoden loppuun mennessä siihen kuului sata lentokonetta ja yli 5 000 miestä. Ensimmäiset koneet olivat vanhentuneita, mutta Sperrle vaati tilalle uusimpia hävittäjiä ja pommikoneita. Hänelle lähetettiinkin Heinkel He 111 ja Junkers Ju 87 Stuka -pommikoneita ja Messerschmitt Bf 109 -hävittäjiä. Sodan aikana Kondorilegioonassa kierrätettiin noin 19 000 saksalaista. Näin Saksan uusi armeija keräsi taistelukokemusta ja sai kokeilla taktiikoita, jotka myöhemmin toimivat osana salamasotaa.[2] Kondorilegioona syyllistyi sotarikokseen, kun se pommitti siviilikohdetta tasavaltalaisten alueella sijainnutta pientä Guernican kaupunkia 26. huhtikuuta 1937.

Franco voitti sodan pitkälti saksalaisten ja italialaisten joukkojen tuella 1937. Sperrlen joukot palasivat kotimaahansa sankareina. Sperrle ylennettiin täydeksi ilmavoimien kenraaliksi.[3] marraskuussa 1937[1]

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sperrle ja Göring nauttimassa kahvista ja sikaareista vallatussa Ranskassa.
Pääartikkeli: Toinen maailmansota

Sota syttyi Saksan hyökättyä Puolaan 1. syyskuuta 1939. Sperrle toimi tuolloin länteen sijoitetun 3. ilmalaivueen komentajana[4]. Vuodesta 1940 hän oli Luftwaffen toiminnasta lännessä vastaava komentaja. Onnistuneen Ranskan valtauksen jälkeen Sperrle ylennettiin sotamarsalkaksi.

Kun taistelu Britanniasta käynnistyi kesällä 1940, Sperrle vastusti valtakunnanmarsalkka Göringin päätöstä siirtyä pommittamaan kaupunkeja lentokenttien ja muiden ilmapuolustuskohteiden sijaan. Hänen mukaansa Ison-Britannian Kuninkaalliset ilmavoimat pystyivät korvaamaan tappionsa heti kun niille annettiin mahdollisuus. Göring ei välittänyt varoituksesta, joten historia todisti Sperrlen olleen oikeassa.

Sperrle toimi lännen ilmajoukkojen komentajana aina Normandian maihinnousuun saakka. Keväällä 1944 ennen maihinnousua Ranskan vastarintaliike suoritti useita pieniä, mutta häiritseviä iskuja saksalaisia vastaan. Sperrle antoi tuolloin nk. Sperrle-käskyn, joka mahdollisti kovat vastatoimet vastarintaliikkeen partisaaneja ja tukijoita vastaan.[5] Saksalaiset kostivat ranskalaispartisaanien vastatoimet usein myös summittaisesti ja julmasti iskujen tapahtuma-alueen siviiliväestöä vastaan. Ehkä kuuluisin näistä kostoiskuista suuntautui Oradour-sur-Glaneen.

Kun liittoutuneiden maihinnousujoukot rantautuivat Ranskaan kesäkuussa 1944, häntä vaadittiin toimittamaan noin 100 ilmaiskua vihollisen maihinnousujoukkoja vastaan. Lännestä oli kuitenkin siirretty kalustoa ja miehiä itärintamalle. Luftwaffe joutui taistelemaan vähällä materiaalilla ja miehistöllä vihollisen invaasio-osastoa vastaan. Sperrle ei kyennyt vastustamaan vihollisten ilmaoperaatioita eikä myöskään häiritsemään sen maajoukkoja. Elokuussa 1944 hänet siirrettiin odottamaan komentajuutta ilmavoimien Führer-reserviin.[1] Hän ei saanut enää komentajuuksia sodan aikana.

Sperrle ei lukeutunut toisen maailmansodan maineikkaampiin kenraaleihin. Hän seurasi saamiaan käskyjä kirjaimellisesti. Komentajana hän ei ollut erityisen kekseliäs ja luova, vaan mielikuvitukseton ja jäykkä. Hän oli Göringin tukija kun tämä kävi kamppailua ilmavoimien komentajuudesta Erhard Milchiä vastaan. Tämä seikka edesauttoi häntä pysymään johdossa natsien hierarkiassa aina Normandian maihinnousuun saakka. Göringin lailla Sperrle nautti luksuksesta ja uhkapeleistä, ja hän valitsi itselleen aina ylellisimmät asunnot. Hänen suurimmaksi sota-ansiokseen jäi Kondorilegioonan johtaminen Espanjan sisällissodassa.[6]

Hugo Sperrle Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynneissä toisen maailmansodan jälkeen.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneet vangitsivat Sperrlen ja häntä syytettiin sotarikoksista Nürnbergin oikeudenkäynneissä.[7] Hänet vapautettiin syytteistä ja hän pääsi vankilasta vuonna 1948. Sperrle kuoli 1953.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]