Hugging Face

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hugging Face on alun perin ranskalainen, nykyisin New Yorkiin sijoittuva yritys, joka kehittää ja hostaa ohjelmistoja koneoppimiseen ja luonnollisen kielen käsittelyyn.

Yhtiön perustivat Clément Delangue, Julien Chaumond ja Thomas Wolf[1] New Yorkissa vuonna 2016. Sen tuote oli teineille suunnattu kännykässä ajettava chatbot, jota kuvattiin "virtuaaliseksi parhaaksi kaveriksi."[2] Yhtiö julkaisi myöhemmin ohjelman takana olevan kielimallin vapaaksi ohjelmistoksi ja siirtyi koneoppimiseen.

Yhtiö perusti huhtikuussa 2021 BigScience Research workshopin muiden tutkimusryhmien kanssa. Vuonna 2022 BigScience julkaisi BLOOM-nimisen kielimallin (BigScience Large Open-science Open-access Multilingual Language Model). BLOOM:in arkkitehtuuri on hyvin samanlainen kuin GPT-3:n ja koulutusaineisto 176B parametriä.[1]

Hugging Facen pääasiallinen toiminta on toimia alustana, jossa kehittäjät voivat jakaa ja ladata tekoälyohjelmistojen koodia, dataa ja malleja.

Elokuussa 2023 päättyneellä toisella rahoituskierroksella yhtiö keräsi 235 million dollaria yrityksiltä kuten Google, Amazon, Nvidia, Salesforce, AMD, Intel, IBM ja Qualcomm ja sen arvoksi arvioitiin 4,5 miljardia dollaria.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]