Hudson Bay Railway

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hudson Bay Railway
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1997
Kotipaikka The Pas, Manitoba
Toiminta-alue Manitoban keski- ja pohjoisosa
Toimiala rautatieliikenne
Emoyhtiö OmniTrax
Kotisivu OmniTrax: Hudson Bay Railway
Huomioitavaa
Hudson Bay Railwayn rataosat (mustalla).

Hudson Bay Railway (AAR-lyhenne: HBRY) on kanadalainen alueellinen rautatieyhtiö, joka liikennöi yli 1 000 kilometrin mittaisella rataverkolla Manitoban provinssin pohjoisosissa.

Rataosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hudson Bay Railwayn rataverkko muodostuu viidestä erillisestä rataosasta. The Pas'sta Wabowdenin ja Gillamin kautta Churchilliin johtavaa neljän peräkkäisen rataosuuden muodostamaa osuutta kutsutaan myös nimellä The Bayline.[1]

Nimi Pituus Reitti
Flin Flon Subdivision 140,5 km The Pas – Sherritt Junction – Flin Flon
Wekusko Subdivision 219,5 km The PasWabowden
Thicket Subdivision 305,2 km Wabowden – Thompson Junction – Gillam
Thompson Subdivision 49,1 km Thompson Junction – Thompson
Herchmer Subdivision 295,6 km GillamChurchill
Keewatin Railway Companylle vuonna 2005 myyty rataosa:
Sherridon Subdivision 297,3 km Sherritt Junction – Lynn Lake

Yhtiön historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hudson Bay Railway perustettiin heinäkuussa 1997, jolloin yhtiö hankki Canadian National Railwayn (CN) omistaman, alun perin vuonna 1929 rakennetun The Pas'n ja Churchillin välisen rataosuuden, sekä lyhyemmän The Pas'n ja Lynn Laken välisen rataosan. HBRY aloitti liikennöinnin syyskuussa 1997. Yhtiö kuuluu osana OmniTrax-rautatieyhtiöön. Samaan aikaan OmniTrax hankki Kanadan liikenneministeriöltä Churchillin sataman operaatiot ja markkinoinnin.

Edellinen omistaja, Canadian National Railway, oli asettanut radoille painorajoitukset johtuen kevyestä kiskotuksesta ja huonosta ratapenkereestä. Tästä huolimatta OmniTrax on liikennöinyt radalla raskaammilla ja pidemmillä junilla menestyksekkäästi ja ilman ongelmia. Tämä on viime vuosina lisännyt Churchillin sataman sekä useiden kaivosten ja sellutehtaiden raideliikennettä.

Hudson Bay Railway on tärkeä linkki pohjoisessa Manitobassa. Rautatiellä kuljetetaan malmia ja rikasteita, kuparia, sinkkiä, tukkipuuta, paperia ja öljyteollisuuden tuotteita. Kanadan valtiollinen matkustajajunayhtiö VIA Rail liikennöi Hudson Bay -matkustajajunaa Winnipegin ja Churchillin välillä, tarjoten alueen tärkeimmän maaliikenneyhteyden.

Tärkeimmät asiakkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatien historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Hudson Bay Railway -yhtiön liikennöimä rataosuus rakennettiin useissa osissa. Canadian Northern Railway (CNoR) aloitti rakennustyöt The Pas'n kaupungista, kun silta Saskatchewanjoen yli rakennettiin vuosina 1910–1911. Canadian Northern Railway meni vararikkoon vuonna 1918, jolloin siitä muodostettiin valtiollinen Canadian National Railway. Kanadan hallitus päätti jatkaa Hudsoninlahden rannalle suuntautuvan radan rakentamista.

Poliittiset vaikeudet, rahoitusongelmat ja rakennustyön hankaluudet johtivat väistämättä viivytyksiin. Suuri osa ratalinjasta oli rakennettava suo- ja ikirouta-alueille, ja useita kallioleikkauksia oli tehtävä kovaan graniittikallioon. Suunnitelmat rautatien jatkamisesta Gillamin kaupungista sekä Port Nelsoniin että Churchilliin olivat valmiina, mutta vasta vuonna 1926 rautatien pääteasemaksi määrättiin Churchill. Ratalinja valmistui viimein 29. toukokuuta 1929.

Canadian National rakensi myös tavaraliikenteelle tarkoitetun rataosan The Pas — Flin Flon, joka valmistui 1928, ja jatkoi rataa pohjoiseen Lynn Lakeen. Viimeinen osuus valmistui 9. marraskuuta 1953.

27. heinäkuuta 2005 rankkasateet aiheuttivat laajan ratapenkereen sortuman Churchillin radalla The Pas'n ja Pukatawaganin välillä, ja kaikki junaliikenne keskeytyi. VIA Railin matkustajajunat pääsivät jatkamaan liikennettä kaksi päivää etuajassa 2. syyskuuta 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CN sells its northern Manitoba network to OmniTRAX (Northern Manitoba rail lines historical summary) 15.11.1996. Winnipeg, Manitoba, Canada: Business Wire. Viitattu 1.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]