Hudson Bay (kaupunki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Town of Hudson Bay

Town of Hudson Bay

Koordinaatit: 52°51′4″N, 102°23′31″W

Valtio  Kanada
Provinssi  Saskatchewan
Census Division No. 14
Rural Municipality Hudson Bay No. 394
Etamomi 1907
Hudson Bay Junction 1909
Hudson Bay 1947
Hallinto
 – Pormestari Elvena Rumak
 – Town Manager Rick Dolezar
 – Päättävä elin Hudson Bay Town Council
Pinta-ala  (yhteensä)
 – Kokonaispinta-ala 17,35 km²
Väkiluku (2006) 1 646
 – Tiheys 94,9 as./km²
Aikavyöhyke UTC-6
Postinumero S0E 0Y0
Suuntanumero(t) 306
Lempinimi: The Bay
Motto: Moose Capital of the World
(Maailman hirvipääkaupunki)Hudson Bay on vuonna 1946 perustettu kaupunki Saskatchewanin provinssissa Kanadassa. Kaupungin aiemmat nimet ovat Etomami vuodelta 1907 ja Hudson Bay Junction vuodelta 1909.[1] Kaupungin väkiluku on 1 646 asukasta (2006).[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1757 turkiskauppapaikka perustettiin Hudson Bayn alueelle Red Deer Riverin rannalle. Kauppapaikan rauniot sijaitsevat lähellä Erwoodin kylää. Vuonna 1790 North West Company perusti oman kauppapaikkansa Etomami Riverin suulle. Sitä vastapäätä joen toisella rannalla on ilmeisesti sijainnut myös South Companyn kauppapaikka, joka selittäisi alueelta löytyvät rauniot.

Kauppapaikan ympärille kehittyi asutuspaikka, joka kasvoi kunnes heinäkuussa 1907 paikalle haluttiin perustaa kylä nimeltä Etomami. Etomami on alkuperäisasukkaiden kieltä ja tarkoittaa paikka, jossa kolme jokea yhtyy. Kylän virallinen perustaminen vaati kuitenkin, että asutus käsittäisi vähintään viisitoista asuttua taloutta. Elokuuhun mennessä asukasluettelo oli koottu ja kylä muodostettiin virallisesti. Ensimmäiseksi johtajaksi valittiin B. F. Noble. Samalla perustettiin Churchill Streetille kylän postitoimisto. Kylän nimi vaihtui jo 1909, jolloin Canadian Northern Railway perusti kylään rautatieaseman nimeltä Hudson Bay Junction, ja kylä nimettiin sen mukaan.

Huolimatta vaikeista ajoista kylä jatkoi kehitystään ja kasvuaan, kunnes se vuonna 1946 muutettiin kaupungiksi. Ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous pidettiin seuraavana vuonna, ja valtuusto päätti muuttaa kaupungin nimen nykyiseen asuunsa. Vuonna 1958 kaupunginvaltuuston päätöksellä kaupungin aikavyöhykettä vaihdettiin Mountain Standard Time -aikavyöhykkeelle, mutta alle kahden kuukauden kuluttua aikavyöhykkeen vaihto kumottiin ja kaupunki palasi takaisin Central Standard Time -aikavyöhykkeelle.

Nykyään Hudson Bayn rautatieasema on edelleen tärkeä rautateiden risteysasema. Siellä Canadian National Railwayn omistamasta itä–länsisuuntaisesta radasta haarautuu sivurata pohjoiseen kohti The Pas'n kaupunkia Manitobassa. Hudson Bay on myös valtateiden risteyskohta.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on kaksi julkista koulua.

Stewart Hawken koulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stewart Hawken koulu on tarkoitettu esikouluikäisille sekä 1.–6. vuosiluokkien perusasteen opiskelijoille. Koulun ainevalikoima on laaja, ja se tarjoaa myös kattavia ranskan kielen kursseja. Koululla on oma voimistelusali sekä tietokonelaboratorio. Koulu voi ottaa kerrallaan 450 oppilasta, ja rohkaisee myös vanhempia osallistumaan koulun vapaaehtoistoimintaan.

Hudson Bay Composite High School[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hudson Bay Composite High School on 7.–12. vuosiluokkien yläkoulu, joka tarjoaa tavallisen akateemisen kurssitarjonnan lisäksi useita valinnaisia oppiaineita.

Cumberland Community College[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cumberland Community Collegella on kaupungissa sivutoimipiste, jossa toimii koordinaattorin lisäksi päteviä ohjaajia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David McLennan: Hudson Bay Encyclopedia of Saskatchewan. Viitattu 3.6.2011. (englanniksi)
  2. Community Profiles 2006. Statistics Canada. Viitattu 3.6.2011. (englanniksi), (ranskaksi)