Hubertus van Mook

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hubertus van Mook

Hubertus Johannes van Mook (30. toukokuuta 1894 Semarang, Alankomaiden Itä-Intia10. toukokuuta 1965 L’Isle-sur-la-Sorgue, Ranska) oli Alankomaiden Itä-Intian (nyk. Indonesia) kenraalikuvernööri vuosina 1942–1948, mukaan lukien toisen maailmansodan aika.

Van Mook pyrki viivästyttämään Japanin hyökkäystä Alankomaiden Itä-Intiaan sen jälkeen kun Alankomaiden hallitus oli 13. toukokuuta 1940 paennut Lontooseen Saksan hyökättyä maahan. Alankomaiden Itä-Intia suostui japanilaisten vaatimuksesta raaka-aineiden ja erityisesti öljytuotteiden toimituskiintiöihin Japanille, mikä oli tärkeää Japanin sodankäynnin jatkamiselle Kiinassa.

Japanin hyökättyä Pearl Harboriin Alankomaat, Iso-Britannia ja Australia julistivat 8. joulukuuta 1941 solidaarisuudesta Yhdysvaltoja kohtaan Japanille sodan, minkä jälkeen Japani lähti etenemään Kaakkois-Aasiassa ja valloitti myös Alankomaiden Itä-Intian. Van Mook nimitettiin tämän jälkeen japanilaisten miehittämän alueen nimelliseksi vt. kenraalikuvernööriksi, mitä tehtävää hän hoiti Australian Brisbanesta käsin. Hän pääsi saapumaan Indonesiaan vasta Japanin antauduttua syksyllä 1945. Van Mookin kuvernöörikauden loppuosaa leimasi Indonesian vallankumous ja ajoittaiset sotatoimet hollantilaisten joukkojen sekä Ahmed Sukarnon perustaman Indonesian tasavallan välillä. Vuonna 1948 sisällissota keskeytettiin kansainvälisen painostuksen vuoksi ja jonkin aikaa kestänyt aselepolinja sai nimekseen van Mookin linja.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.