Hua Hin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hua Hin
หัวหิน
Hua Hinin rantaviivaa
Hua Hinin rantaviivaa

Hua Hin

12°34′01″N, 99°57′00″E

Valtio Thaimaa
Provinssi Prachuap Khiri Khan
Väkiluku 59 369 [1]

www.huahin.go.th

Hua Hin (thaiksi หัวหิน, ”kivipää”) on kaupunki Prachuap Khiri Khanin provinssissa Thaimaassa. Se sijaitsee Siaminlahden länsirannikolla noin 193 km etelään Bangkokista. Kaupungin hallinnollinen status on amphoe ja sen asukasluku on 65 983 henkeä (2019)[2].Kaupunki on Thaimaan vanhimpia rantalomakohteita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hua Hinin rautatieasema on säilyttänyt alkuperäisen asunsa 1920-luvulta.

Kuningas Mongkut (Rama IV) oli tunnettuna tähtitieteen harrastajana tullut paikalle tarkkailemaan ennustamaansa auringonpimennystä vuonna 1868. Myöhemmin vuonna 1910 prinssi Chakrabongse, Rama VI:n veli, vieraili paikalla metsästysretkellä mieltyen paikkaan niin, että rakennutti paikalle huvilan. Muita hovin jäseniä seurasi perässä, kunnes 1920-luvulla kuningas Prajadhipok (Rama VII) rakennutti paikalle kuninkaallisen palatsin Klaikangvonin (suomeksi ”kaukana huolista”, vrt. ransk. sans souci). Nimitys osoittautui sikäli vääräksi, että kuningas syöstiin vallasta hänen ollessaan huvilallaan lomailemassa vuonna 1932. Kuninkaallisia varten paikalle vedettiin myös rautatie.

Hua Hinin rautatieasema on hyvin säilyneenä kaunis esimerkki vanhasta rautatiearkkitehtuurista. Hua Hinin vanhimpia hotelleja on entinen Railway Hotel (nykyinen Sofitel Central Hua Hin). Kuninkaallisten ja seurapiirien perässä tulivat myöhemmin massaturistit 1980-luvulla. Hua Hinia on sanottu Pattayan vastakohdaksi – sen kohderyhmänä ovat varsinkin lapsiperheet ja eläkeläiset. Viime aikoina Hua Hinin turismi on vilkastunut huomattavasti ja kaupungissa on suoritettu suuria laajennus- ja rakennustöitä.

Uusi provinssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmesta amphoesta – Hua Hin, Cha Am, Pranburi – ja yhdestä tambonista (Sam Roi Yod) on kaavailtu uutta provinssia kunnioittamaan kuninkaan 80-vuotispäivää 2007. Uuden provinssin nimi annetaan kuninkaan itsensä päätettäväksi, eikä se ole vielä tiedossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://stat.dopa.go.th/stat/statnew/statTDD/views/showDistrictData.php?statType=1&year=57&rcode=77. Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Thailand population 31.12.2019 citypopulation.de.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hua Hin.