Hronsekin puukirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hronsekin puukirkko

Hronsekin puukirkko on Unescon maailmanperintöluettelon kohteeseen Slovakian Karpaattien puukirkot kuuluva kirkko Hronsekin kylässä Slovakiassa.

Hronsekin protestanttinen puukirkko rakennettiin tarkkojen säännösten mukaan kokonaan puusta.[1] Protestantit saivat luvan rakentaa kirkkoja vuonna 1681, mutta kirkkoväki jatkoi jumalanpalvelustensa järjestämistä Rothovin kartanossa. Vasta lokakuussa 1725 laskettiin uuden kirkon perustukset. Kirkko saatiin rakennettua noin vuodessa.[2]

Laiva on ristinmuotoinen ja se on 8 metriä korkea ja 26 metriä pitkä. Kirkkoon mahtuu 1 100 ihmistä, sillä penkit ovat järjestetty amfiteatterimaisesti. Banskábystricalaisen mestarin Martin Podkonickýn suunnittelemat urut ovat vuodelta 1754. Kellotorni sijaitsee hieman erillään varsinaisesta kirkkorakennuksesta.[3] Kirkon sisäosien koristelu on vähäistä ja se on pääasiassa yksityiskohtaisia kaiverruksia. Seinät ja katto on jätetty luonnolliseen puiseen väriinsä.[4]

  1. Hronsek: Worship in wood Slovakia's Travel Guide. Viitattu 25. joulukuuta 2008. (englanniksi)
  2. Advisory Body Evaluation: Wooden Churches (Slovakia) (s. 5) UNESCO World Heritage Centre. United Nations. Viitattu 25. joulukuuta 2008. (englanniksi)
  3. Hronsek Muzeum.sk. Arkistoitu 15.2.2009. Viitattu 25. joulukuuta 2008. (englanniksi)
  4. Advisory Body Evaluation: Wooden Churches (Slovakia) (s. 3) UNESCO World Heritage Centre. United Nations. Viitattu 25. joulukuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.