Hoshin-suunnitelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hoshin-suunnitelma on PDCA-sykliin perustuva suunnittelu- ja laadunparannusprosessi, laatujohtamisen ja prosessinkehittämisen menetelmä. Monet japanilaiset yritykset ovat käyttäneet Hoshinia menestyksekkäästi, länsimaissa prosessin käyttö on ollut vähäistä.lähde?

Vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen johto arvioi yrityksen mission ja vision ja pitkän tähtäimen suunnitelmat. Suunnitelmaan otetaan mukaan asiakaspalaute, talous- ja kilpailutilanne, edellisen vuoden suunnitelmat ja menestys. Uusi suunnitelma levitetään kaikille organisaatiotasoille. Levitys on tapahtuu vuorovaikutteisesti eri tasojen esimiesten välillä. Levityksen jälkeen jokaisella tasolla on yhtenäinen vuosisuunnitelma, joka sisältää yhtenäiset tavoitteet ja mittarit

Päivittäiseen käytännön toimintaan kaikille yksiköille tehdään toteutussuunnitelmat, joilla pyritään pitkän tähtäimen suunnitelmien toteutumiseen. Yksiköt laativat päivittäiset toteutussuunnitelmat itsenäisesti. Tehdyt suunnitelmat levitetään koko organisaatiolle.

Suunnitelmien toteutumista tarkistetaan säännöllisin väliajoin. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, jatketaan suunnitelman toteuttamista. jos poikkeavuuksia havaitaan, muutetaan suunnitelmaa tai resursseja.

Vuoden lopussa on vuositarkastus, jossa arvioidaan koko vuoden pitkän tähtäimen suunnitelmien toteutuminen. Samalla käydään läpi epäonnistumiset, onnistumiset ja muut kokemukset. Säännöllisillä tarkistuksilla pyritään pitämään toiminta ja suunnitelmat yhdessä.