Hortytsja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hortytsjan kasakkamuseo.

Hortytsja (ukr. Хо́ртиця, ven. Хо́ртица, puol. Chortyca) on Dnepr-joen saari ja historiallinen suojelukohde, joka sijaitsee Zaporižžjan kaupungin alueella Ukrainassa.

Saarella sijaitsi Zaporižžjan kasakoiden linnoitettu tukikohta, sitj, jonka hetmanni Myhailo Vyšnevetski rakensi sille 1550-1560-luvulla. Sitj oli aikanaan Zaporižžjan kasakoiden hallinnollinen ja sotilaallinen keskus, ja Zaporižžjan sitjistä tuli malli myös muille kasakkakulttuureille.[1]

Steela skyyttien ajalta. Skyytit sijoittivat steeloja esimerkiksi hautakumpujensa läheisyyteen.

Saari on noin 12 kilometriä pitkä ja 2,5 kilometriä leveä. Saaren luonto on monipuolinen ja siihen kuuluu tammilehtoja, kuusimetsiä, niittyjä ja aroa, kun sen pohjoisosa on hyvin kivinen ja erottuu korkeudellaan (noin 30 metriä) saaren matalasta eteläosasta, joka ajoittain kärsii Dneprin tulvista.

Arkeologisissa tutkimuksissa Hortytsjasta on löytynyt myös jälkiä paljon vanhemmasta asutuksesta. Seutua on pidetty eräänä skyyttien pääkaupunkina.

Nykyään saarella toimii Zaporižžjan kasakoille omistettu museo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Serhii Plokhy: The Cossacks and Religion in Early Modern Ukraine, s. 25. Oxford University Press, 2001. ISBN 019155443X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Khortytsia