Hopeapaju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeasalava
Salix alba sericea Sibirica.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pajukasvit Salicaceae
Suku: Pajut Salix
Laji: alba
Muunnos: sericea
Kolmiosainen nimi

Salix alba var. sericea
Gaudin

Hopeapaju eli hopeasalava (Salix alba var. sericea 'Sibirica') on valkosalavan (Salix alba) lajike, jota kasvatetaan koristekasvina. Hopeapajuiksi on nimitetty myös lajikenimiä 'Argentea' ja 'Sericea'.

Joissain lähteissä hopeasalavaa pidetään kujasalavan (kujapajun) eli valkosalavan ja salavan (Salix fragilis) risteymälajiin kuuluvana lajikkeena.[1]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopeasalava kasvaa 8–15 metriä korkeaksi. Hopeasalava on nopeakasvuinen ja leveälatvuksinen puu. Rehevän latvuksen muodostavat oksiston kärjet ovat rennosti roikkuvia ja katkeavat helposti tuulessa. Lehdet ovat kapeat, noin 6–10 cm pitkät sekä molemmin puolin siniharmaan silkinkiiltävän karvan peitossa. Puu kukkii keltaisin norkoin varhain keväällä. Suomessa kasvavat hopeasalavat ovat yleensä hedepuita.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopeapaju kasvaa nopeasti leveälatvuksiseksi puuksi. Sitä suositellaan istutettavaksi rakennettuun ympäristöön, mutta se tarvitsee paljon tilaa.[2]

Hopeapaju sopii yksittäis- ja kujannepuuksi, haluttaessa myös pensasaidaksi ja muotopuuksi. Hopeapaju on kuitenkin melko lyhytikäinen puu ja roskaa tuulisella säällä ympäristöään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21:41–85.
  2. Tampereen kaupungin viheryksikkö