Hopealuoti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kielikuvissa hopealuoti soveltuu mihin tahansa suoraviivaiseen ratkaisuun, jonka saavuttaminen vaatii äärimmäistä tehokkuutta. Termiä yleensä käytetään silloin, kun jonkin uuden teknisen edistysaskeleen tai käytännön oletetaan ratkaisevan helposti pääosan sillä alueella vallitsevista ongelmista. Termi on saanut alkunsa kansantaruista. Perimätiedon mukaan vain hopealuotia käyttämällä käsiaseella on mahdollista torjua noitia, vampyyreitä tai hirviöitä.

Tarut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin taikaolento, joka on haavoittuvainen hopealuodeille, on ihmissusi. Ihmissuden haavoittuminen hopealla on alun perin peräisin Gévaudanin pedosta kertovasta legendasta, jossa jättiläismäisen suden saa lopulta ammuttua henkilö, joka on ladannut aseensa hopealuodeilla.

Useissa traditioissa hopeaa pidetään metallina, joka on tekemisissä kuun ja sielun kanssa. On todennäköistä, että nämä mielleyhtymät ovat luoneet legendan hopealuodeista.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarikulttuurissa tunnettu esimerkki on Yksinäinen ratsastaja, joka käytti aseessaan hopealuoteja.

Oikeat hopealuodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytännössä, vaikka hopea on lyijyä kevyempää, se soveltuu luodin raaka-aineeksi. Se on riittävän kovaa vastustamaan kovan nopeuden aiheuttamaa hankausta piipun sisäpinnassa, toisin kuin lyijy. Osumavaikutukset eivät vastaa täysvaippaluoteja. Hopealuoti ei yleensä pirstaloidu tai muuta muotoaan edes kiväärinopeudella ja luoti tunkeutuu syvemmälle. Korkean sulamispisteen ja kovuuden takia, lyijyluoteja vastaavien hopealuotien tekeminen vaatii kehittyneemmät valu- ja muotoilutekniikat. Raakaluoti voidaan valaa pinch-tekniikalla, mutta noin 1 000 °C lämpötila on välttämätön, jotta saadaan valamiseen riittävä juoksevuus.

Kielikuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan merkittävät lääkkeet, kuten salvarsan ja penisilliini on nähty "hopealuoteina."

Asiantuntijat käyttävät usein termiä kyynisesti hillitäkseen järjettömiä odotuksia. Esimerkiksi lääkärit sanovat monesti viimeisimmistä ihmedieteistä, etteivät ne ole "mitään hopealuoteja."