Hootenanny Singers

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hootenanny Singers oli pääasiassa 1960-luvulla toiminut suosittu ruotsalainen folk-yhtye. Yksi yhtyeen jäsenistä oli myöhemmin ABBA:ssa vaikuttanut Björn Ulvaeus. Myös toinen Abba-mies Benny Andersson oli mukana muutamassa levytyksessä.

Yhtye perustettiin 1961 Västervikissä nimellä West Bay Singers. Alkuperäiskokoonpanossa olivat Ulvaeuksen lisäksi mukana Hansi Schwarz, Johan Karlberg ja Tony Roth. Yhtyeen esiinnyttyä Ruotsin radion ohjelmassa, jossa etsittiin uusia kykyjä, kiinnostui levytuottaja Stig Anderson yhtyeen musiikista. Nimi muutettiin Hootenanny Singersiksi ja yhtye sai levytyssopimuksen.

Ensimmäinen single oli Dan Anderssonin runoon sävelletty kappale Jag väntar vid min mila. Hootenanny Singers esitti paljon nimenomaan ruotsalaista alkuperää olevia lauluja. Melko paljon levytettiin myös käännöksiä ulkomaalaisista lauluista, mutta vain harvoin yhtye lauloi englanniksi. Erään tunnetuimmista levytyksistään, "Gabrielle" (versio neuvostoliittolaisesta rauhanlaulusta "Saahan aurinko olla"), yhtye levytti myös suomen kielellä.

Hootenanny Singers oli 1960-luvulla erittäin suosittu Ruotsissa. Yhtyeen suosio laski folkmusiikin mentyä pois muodista. Ulvaeus liittyi 1968 Hep Stars-yhtyeeseen erotetun Janne Friskin tilalle tämän menetettyä kiinnostuksensa viihteellisempään linjaan ja lopulta yhtyeen toimintaan. Ulvaeus sävelsi Benny Anderssonin kanssa Hep Starsille, ja he päättivät jatkaa yhteistyötä erottuaan yhtyeestä. Tämä yhteistyö johti Abba-kokoonpanoon.

Hootenanny Singers hajosi 1974. Paluuta yritettiin 1979. Tällöin mukana oli alkuperäisjäsenistä Schwarz ja Roth, uusina jäseninä Martin Arnoldi ja Eoin Clancy. Levyjä uudelta kokoonpanolta ilmestyi kaksi albumia, mutta menestys ei noussut lähellekään alkuperäisen Hootenanny Singersin 1960-luvun kultaisia vuosia.