Hontai Yōshin-ryū jūjutsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hontai Yōshin-ryū jūjutsu (jap. 本體楊心流柔術) on klassinen japanilainen kamppailutaitojen koulukunta. Sen perusti samurai Takagi Shigetoshi noin vuonna 1660. Tyyli tunnetaan parhaiten aseettoman kamppailun kouluna mutta opetukseen kuuluu myös tekniikoita erinäisille aseille.[1]

Harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hontai Yoshin-ryu -jujutsun tekniikoiden perusta on pareittain harjoiteltavissa muodoissa. Kataa harjoiteltaessa opitaan tekniikan oikea ja toimiva linja, oikea etäisyys vastustajaan sekä oikea asenne taistelutilanteessa. Tyylin tekniikat koostuvat hyökkäyksista kehon hermopisteisiin ate, nivelten sijoiltaan ottamisesta gyaku, heitoista nage, kuristuksista shime sekä hoitavista ja elvyttävistä harjoituksista katsu. Aseettomien tekniikoiden lisäksi harjoitellaan myös perinteisillä japanilaisilla aseilla: pitkällä miekalla, lyhyellä miekalla, veitsellä, pitkällä kepillä (cho bō) ja lyhyellä kepillä (hanbō).

Taistelutilanteessa Hontai Yoshin-ryū yhdistää ulkoisen rauhallisuuden sisäiseen päättäväisyyteen ja rohkeuteen. Ihanteena on pyrkiä fudoshiniin, mielentilaan joka ei ole ulkoisten vaikutteiden muokattavissa. Tämä ei tarkoita sitä, että tunteet puuttuisivat, vaan että voima, rohkeus ja itseluottamus ovat horjumattomia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hontai Yoshin-ryu jujutsu Koryu.com (2000), Koryu Books, Viitattu 3.6.2017

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.