Honda Phantom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honda Phantom on Thaimaassa valmistettu 200 cm³ custom, jota paikalliset kutsuvat "chopperiksi".
Honda Phantomin ensiversio oli kaksitahtinen, ilmajäähdytteinen TA150.

Honda Phantom TA200 on ilmajäähdytteinen yksisylinterinen custom-tyylinen moottoripyörä, jota valmistaa Honda Thai Manufacturing Co. Thaimaassa. Australiassa pyörää markkinoidaan nimellä TA200 Shadow. Nelitahtinen TA200 on kehitetty nestejäähdytteisestä kaksitahtisesta mallista TA150, joka esiteltiin 1998. TA150-mallin moottori oli lainattu NSR 150 -katupyörästä, jossa oli vielä poljinkäynnistys. Nykyisessä 200-kuutioisessa versiossa on vain sähkökäynnistys, mutta runko ja renkaat ovat identtiset. Honda Phantom on suosittu moottoripyörä Kaakkois-Aasian maissa, erityisesti Singaporessa, jossa alle 200-kuutioisten pyörien ajolupavaatimukset ovat kevyemmät.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honda Phantom on iskutilavuudeltaan Thaimaan sisämarkkinoiden suurin moottoripyörä.

Mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pituus 2,256 mm
Leveys 775 mm
Korkeus 1,085 mm
Akseliväli 1,506 mm
Maavara 148 mm

[1]

Paino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuivapaino 147 kg
Suurin kuorma 126 kg

[1]

Tilavuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoriöljy vaihdettuna 1 L
Moottoriöljy koneenpurun jälkeen 1,2 L
Polttoainesäiliö 11,2 L
Varalla 2,2 L

[1]

Moottori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poraus ja isku 63,5 x 62,2 mm
Puristussuhde 9.0 : 1
Sylinteritilavuus 196,9 cm3

[2]

Teho 17,0 PS @ 8.000 RPM
Vääntö 16,3 Nm (1,66 kgf.m) @ 6.500 rpm
Kulutus km/l 37km/l–42km/l

Renkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edessä 90/90-17M/C 49P
Takana 130/90-15M/C 66P

[2]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honda Phantom on kevyenä ja matalana helppo käsitellä, mutta takapyörä voi lukkiutua herkästi voimakkaassa jarrutuksessa, koska ensiasennusrenkaiden (IRC) seos on optimoitu enemmän kulutuskestävyyttä kuin pitoa varten. Edessä ja takana on nestetoimiset levyjarrut. Phantomin huippunopeus on 120 km/h ja luontainen matkanopeus 90 km/h. Kuusilovista vaihteistoa käyttämällä vaatimatonta vääntöä voidaan tasata sopivalle kierrosalueelle. Moottori on rakenteeltaan SOHC, ja siinä on yksi nokka-akseli ja kaksi venttiiliä. Moottorin huoltoväli on sisäänajon ja ensihuollon jälkeen 4000 km[3]. Venttiilinvälys säädetään mutterin avulla sopivaksi. Tätä varten mäntä on siirrettävä alakuolokohtaan kiertämällä kampiakselia lohkon päässä olevan aukon kautta. Sytytystulppasuositus on joko NGK:n DPR8EA-9 tai Denson X24EPR-U9[4]. Moottorin nokkaketjun kiristysmekanismi voi aiheuttaa rikkoutuessaan moottorivaurion, minkä vuoksi sen kunto on tarkistettava muutaman kymmenen tuhannen kilometrin välein.

Pyörässä ei ole käynnistyspoljinta, ja vakioakku on ainoastaan 3,5 Ah[5]. Pienitehoisen akun lataus tyhjenee nopeasti muutamassa kuukaudessa pyörän seisoessa ajamattomana. Phantomissa ei ole keskitukea, vain sivujalka, mutta pyörän mukana toimitetaan vakiona matkustajan selkänoja. Lisävarusteina on saatavilla takateline ja perälaukku, ja jalkatapit on mahdollista vaihtaa astinlautoihin. Ajovalo on jatkuvasti palava 30 W:n[6] hehkulankapolttimo. Renkaat ovat sisäkumittomat tubeless-renkaat.

Uudessa 2004 esitellyssä mallipäivityksessä tankkimerkin grafiikkaa muutettiin ja etuhaarukan teleskooppiputket suljettiin kromattujen holkkien sisään. Yhdistetty ohjauslukko ja virtakytkin voidaan sulkea avaimenperällä, jolloin aukko peittyy luvatonta käyttöä vaikeuttavalla välilevyllä. Varsinaista ajonestolaitetta ei ole. Alumiiniset teleskooppisylinterit ja moottorin koteloinnit saattavat olla alttiita hapettumaan varsinkin merisessä ympäristössä. Etu- ja takalokasuojat, sylinterin sivulla olevat kromatut kotelot ja ulkoista öljysäiliötä muistuttavat sivuposket ovat muovia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]