Hollannin Itä-Intian kauppakomppania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollannin Itä-Intian kauppakomppania
Vereenigde Oost-Indische Compagnie
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Perustettu 20. maaliskuuta 1602
Lakkautettu 31. joulukuuta 1799
Kotipaikka Amsterdam, Yhdistyneet provinssit
Toimiala kansainvälinen kauppa
Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian vuonna 1623 liikkeellelaskema joukkovelkakirja.

Hollannin Itä-Intian kauppakomppania (nykyhollanniksi: Vereenigde Oost-Indische Compagnie, VOC) oli vuonna 1602 perustettu[1] maailman toinen monikansallinen yritys (Englannin Itä-Intian kauppakomppania perustettiin vain kaksi vuotta aikaisemmin), ja ensimmäinen, joka perusti oman pörssinsä, Amsterdamin pörssin. Sitä on pidetty myös maailman ensimmäisenä megakorporaationa, sillä sillä oli lähes valtiolliset oikeudet, kuten oikeus julistaa sota, solmia sopimuksia, vangita ja teloittaa epäiltyjä, painaa rahaa ja perustaa siirtomaita.

Kauppakomppanian ylimpänä hallintoelimenä toimi Amsterdamin kamari. Se käsitti yleensä 17 jäsentä, joilla oli yhteinen valtuusto. Maakunnat Hollanti ja Zeeland olivat sen tärkeimmät edustajat.

Kauppakomppania otti satamakaupunki Batavian (nykyinen Jakarta, Indonesian pääkaupunki) pääkaupungikseen. Bataviassa oli kauppakomppanian kuvernöörin asemapaikka. Hän oli vannonut lojaaliutta Amsterdamin kamarille ja Hollannin tasavallalle ja oli siksi velvoitettu kuuntelemaan valtuustoa. Bataviasta käsin kauppakomppania kontrolloi Itä-Intian kauppaa ja etenkin maustekauppaa, jossa sillä oli monopoliasema suuren osaa 1600-luvusta. Kahden vuosisadan aikana Kauppakomppania valloitti myös ympäröiviä alueita laajentaakseen vaikutusvaltaansa.

Kauppakomppania ajautui konkurssiin 1700-luvun lopussa, jolloin sen hallitsemat alueet muodostivat Alankomaiden Itä-Intian alueen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hall, Daniel George Edward: History of South East Asia. 4th edition. Macmillan, 1981. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hall 1981, s. 317

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hollannin Itä-Intian kauppakomppania.