Hodgen otaksuma

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hodgen konjektuuri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hodgen otaksuma on eräs tärkeimmistä algebrallisen geometrian ratkaisemattomista ongelmista. Se liittyy epäsingulaarisiin kompleksisiin algebrallisiin varistoihin ja niiden alivaristoihin. Otaksuma sanoo, että tietyt de Rhamin kohomologialuokat ovat algebrallisia, eli summia alivariston kohomologialuokkien Poincarén duaaleista. Hodgen otaksuma on yksi Clay-instituutin millennium-ongelmista, eli ongelman ratkaisijalle on luvattu miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkinto.

Hodgen otaksuman väite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon

Tätä ryhmää sanotaan X:n astetta 2k oleviksi Hodgen luokkien muodostamaksi ryhmäksi. Hodgen otaksuma kuuluu:

Olkoon X projektiivinen kompleksinen monisto. Tällöin jokainen Hodgen luokka X:ssä on rationaalinen lineaarikombinaatio X:n kompleksisten alivaristojen kohomologialuokista.

Projektiivinen kompleksinen monisto on kompleksinen monisto, joka voidaan upottaa kompleksiseen projektiiviseen avaruuteen. Koska projektiivisessa avaruudessa on Fubinin–Studyn metriikka, tällainen monisto on aina Kählerin monisto. Chowin lauseen mukaan kompleksinen monisto on myös sileä projektiivinen algebrallinen monisto, eli se on homogeenisten polynomien nollakohtien kokoelma.