Hitachi Zōsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hitachi Zōsen
Yritysmuoto pörssiyhtiö
ISIN JP3789000001
Perustettu 1881
Perustaja Edward H. Hunter
Kotipaikka Osaka, Japani
Kotisivu www.hitachizosen.co.jp

Hitachi Zōsen (jap. 日立造船株式会社, hitachi zōsen kabushiki-kaisha) on japanilainen teollisuusyritys, joka valmistaa muun muassa jätteenkäsittelylaitteita, teollisuuslaitoksia ja -laitteita. Yritys lopetti telakkateollisuuden toimintonsa vuonna 2002.

Brittiläinen Edward H. Hunter perusti 1. huhtikuuta 1881 Osaka Iron Worksin (jap. 大阪鉄工所, Ōsaka Tekkosho) Osakaan valmistaakseen terästeollisuuden tuotteita ja aluksia. Hunter oli saapunut Japaniin jo 1865 ja hän oli ollut perustamassa Onohaman telakkaa Kobeen ennen siirtymistään Osakaan. Uusi telakka perustettiin Nakatsu ja Aki jokien yhtymäkohtaan, missä oli mahdollista valmistaa alle 1 000 tonnin aluksia. Telakan ensimmäinen alus Hatsumaru laskettiin vesille 1882. Hunter pyrki luomaan itsenäisesti toimimaan kykenevän yhtiön, joten se valmisti höyrykoneita, kattiloita ja muita aluksilla tarvittavia laitteistoja.

Telakan laajennusosa valmistui Ajin alajuoksulle Sakurajimaan vuonna 1900 ja siellä voitiin valmistaa suurempia aluksia. Ensimmäinen Japanissa valmistettu öljytankkeri 531-tonnin Toramaru laskettiin vesille 1908 telakalta.

Yrityksen seuraava telakka avattiin Hiroshiman Innoshimassa vuonna 1911. Telakkaan liitettiin Bingon telakka 1919, Harada Shipbuilding Works 1920 ja Hikijima Dockyard 1924. Useat Osakan ja sen ympäristön terässilloista olivat yhtiön suunnittelemia ja valmistamia. Yhtiö laajensi 1924 toimintaansa vesisähkövoimalaitoksiin.

Yhtiö organisoitiin uudelleen 1934, kun se joutui osaksi Nissan Zaibatsua. Samalla se nimettiin uudelleen K.K. Nihon Sangyo Osaka Tekkoshoksi.

Toisen maailmansodan aikana yhtiö avasi uuden telakan Kanagawaan ja se osti Mkaishiman telakan 1943, jolloin yhtiö vaihtoi nimekseen Hitachi Zosen Corporation 1943.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hitachi Zosen Corporation
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.