Historic Race Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Historic Grand race 2006

Historic Race Finland ry on vuonna 1990 perustettu yhdistys, joka edistää historiallisten kilpa-autojen harrastusta sekä järjestää historiallisten autojen ratakilpailuja. Vuonna 2010 kerho ja sarjan pääkilpailu, Historic Grand Race, viettivät 20-vuotisjuhliaan.

HRF:n toiminta on käynnistynyt 1990-luvun alkuvuosina kerhokilpailuista ja vuosien varrella mukaan tulivat myös kansalliset kalenterikilpailut. Kilpailuissa ajetaan rata-autoiluun kansainvälisten (FIA) sääntöjen mukaan rakennetuilla autoilla. Vanhimmat kilpailevat autot on valmistettu ennen vuoden 1965 päättymistä (F-ikäkausi), seuraava ikäkausi on vuoden 1972 loppuun (G). Kilpaillaan myös uudemmilla H- ja I-ikäkauden autoilla. Autojen turvallisuusvarusteet ja turvakaaret ovat viimeisimpien vaatimusten mukaisia ja samoja kuin muissakin autokilpailuissa.

Vanhoilla Formula V- ja Formula Ford -kilpautoilla on oma sarjansa ikäkausittain, Keke Rosbergin aikanaan markkinoima CanAm -autojen tyyppiset Subaru Sport -autot ajavat yhdessä Special Saloon alle 1300 cc -autojen ja Lotus 7:n näköisten Locost -autojen kanssa. HRF:n kilpasarjassa kilpaillaan myös vapaammin viritetävillä, ennen vuotta 1985 valmistetuilla Roadsport-autoilla. Ko. autoissa luokat perustuvat laskennalliseen teho/paino -suhteeseen ja kilpa-auton merkin ja mallin voi kukin kilpailija valita omien mieltymystensä mukaan. Lisäksi V8-moottorisille autoille on oma luokkansa. Suomen vanhin toimiva ratamerkkiluokka Mini 1000 osallistuu myös vahvasti HRF:n kilpailutoimintaan. Kokonaisuutena ratasarja on erinomainen henkilöauton rakentamisesta ja kehittämisestä kiinnostuneille kilpailijoille.

Nykyisin HRF:llä on tärkeä osa suomalaisessa rata-autoilussa. HRF järjestää yhteistyössä autourheiluseurojen kanssa moottoriradoilla vuosittain neljä kilpailutapahtumaa ja seitsemän lähtöä käsittävän ratasarjan, jonka suosio on kasvanut vuosittain. Sarjan päätapahtumaan, Historic Grand Raceen Hämeenlinnan Ahvenistolla on osallistunut n. 150–190 kilpailijaa vuosittain. Kaikkien aikojen ennätys suomalaisessa rata-autoilussa tehtiin 21.–22.8.2010 olleessa 20-vuotisjuhlakilpailussa, johon ilmoittautui yli 190 kilpailijaa! Kilpailun yhteydessä on ollut myös harrasteajoneuvoparkki yli 25-vuotiaille tai muuten erittäin harvinaisille ajoneuvoille. Lisäksi tapahtumassa ovat näytösajoa tehneet lukuisat vanhat kilpamoottoripyörät Suomen Veteraanikilpamoottoripyöräkerhosta sekä harrasteajoneuvot eri merkkikerhoista.

Historic Grand Race on monipuolinen ja Suomen suurin historiallisten autojen ratatapahtuma vuosittain. Kilpalähtöjä eri luokille on noin 16 yhden viikonlopun aikana ja lisäksi ohjelmassa ovat normaalit harjoitukset ja aika-ajot. AKK palkitsi kilpailun vuonna 2009 Suomen parhaana kilpailuna. HRF ry:n jäsenmäärä on lähes 500 henkeä.

HRF on Suomen suurimpia yksittäisiä autourheiluseuroja ja omistaa muun muassa täydellisen, tietokoneohjatun ajanottolaitteistojärjestelmän lähettimineen rata- yms. kisojen järjestämistä varten.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]